sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Kyran Klinikalla 9.9.2017

Kyra Kyrklundin klinikoiden seuraaminen on aina yhtä mahtavaa! Olen ollut ensimmäisen kerran hänen klinikkaansa seuraamassa jo joskus 90-luvulla, eikä minkäänlaista kyllästymistä pääse kyllä takuulla syntymään. Tällä kertaa tapahtuma oli järjestetty Ruskeasuon maneesiin Helsinkiin, mukana oli 10 ratsukkoa ja yleisöäkin peräti 700 ihmisen verran. Kyran klinikoita on sikälikin kiva seurata, että perusidea pysyy usein samana ja teesit aika samoina, mutta mukaan tulee aina uusia tulokulmia ja näkökantoja. Uutta vanhan päälle, yksinkertaisesti ja tehokkaasti. Tässä muistiinpanoni klinikasta: kaikki *-merkityt ovat suoria lainauksia Kyralta. Mitään omia tulkintoja en tänne sekaan nyt laittanut, paitsi muutama kehu ratsukoista ;) Kirjoitin kynä sauhuten koko klinikan muistiinpanoja sitä mukaa kun Kyra puhui, mutta korjatkaa toki jos kuulin jonkin asian väärin.

-------

Tapahtuma alkoi Kyran ratsastusdemolla, jossa hän kiipesi 15 vuotiaan ruuna Lord of Lennoxin selkään. Kyra puhui paljon istunnasta ja näytti itse esimerkkejä.
* Kyra haluaa pitää koko skaalan mukana alusta asti; jo helppo B tasolla ajatus siitä miten tästä saa joskus piruetin tai piaffin.
* Mitä tarkoittaa "ratsasta eteenpäin?" Nopeampi tahti vai pidempi askel?
* Millä vaikutetaan hevoseen? Ohja ja pohje toimii jarruna, rattina ja kaasuna, mutta painoapu tärkein koska se vaikuttaa koko ajan. Painoapu pidetään kuitenkin pääosin passiivisena ts ei nylkytetä satulaa tai horjuta sinne tänne.
* Kokeile painoapua: seuraako hevonen sitä käännöksessä? Jos ei seuraa, se ei ehkä itse ole tasapainossa, eikä halua tai pysty hakeutua ratsastajan alle.
* "Katso liikkeen suuntaan" ei tarkoita että käännä koko pää ja anna ylävartalon roikahtaa, vaan ettei katsota alas, ja fokusoidutaan mihin ollaan menossa.
* Yritä saada tunne molemmille istuinluille. Jos tunnet vain sisäistuinluun, paino ei suinkaan ole sisällä vaan takapuoli on jo valunut ulos satulasta. Korjaa kääntämällä päätä taakse ulos.
* Jos istuu koko ajan vinossa, hevosen on aika vaikea kulkea suorana ilman että ratsastaja korjaa sitä koko ajan muilla avuilla.
* Istu sään takana, älä sen päällä.
* Älä yritä puristaa itseäsi alas satulaan: puristaminen saa vaan takapuolen nousemaan ylös
* Jalka rento mutta kannatettu lonkkanivelestä niin että se lepää höllänä hevosen lähellä.
* Ei puristeta millään kohtaa jalkaa - heti kun hevonen on reagoinut jalkaan se päästetään välittömästi takaisin hölläksi.
* Käytä pohjetta kuin raippaa! Tsup tsup
* Seuraako hevonen ratsastajan liikettä? Kokeile muuttamalla kevennystä.
* Ratsastaja saa pomppia ravissa, ajattele harjoitusravia kuin kevyttä ravia sikäli että takapuoli saa hiukan keventyä satulasta luonnollisen liikkeen mukana mieluummin kuin yrittää istua väkisin tosi alhaalla koko ajan. Anna vatsan heilua :D Hitaammin ja nopeammin pomppimalla voi säädellä hevosen liikettä.
* TUNNE missä oma paino on: Olisi hyvä olla alhaalla ja hiukan takana. Kyra ajattelee itse siitä punaisena pilkkuna joka menee alas ja hiukan taa. Ei voi olla kovin edessä, koska muuten ollaan äkkiä hevosen edellä. Ajattele kohti ristiselkää.

* Hevonen on kuin taulu, jolla on raamit. Nuori hevonen on kuin pitkäraaminen taulu. Hevosen keskiosaa voisi verrata vieteriin: lyheympi ja pidempi, niin että hevonen kantaa itsensä vieterin sisällä.
* Jos joku sanoo "enemmän takaosaa" tai aktiivisuutta, älä siirrä silti jalkaa taa vaan jalka omalla paikallaan reisi rentona, käytä enemmänkin nilkkaa kuin kantapäätä.
* Käsi ei vedä, vaan pitää.
* Esimerkkeinä passagea ja piaffia: Jos ei pysty vaikuttamaan hevosen askelpituuteen ja aktiivisuuteen tavallisessa ravissa ympyrällä, ei kyllä onnistu esim passagessakaan. Myös passagen askelpituutta ja aktiivisuutta pystyttävä säätelemään.
* Ratsastaja päättää kaulan pituuden, tahdin ja aktiivisuuden.
* Älä purista - _anna_ hevosen kantaa itsensä ja sinut
* Jos hevonen ei reagoi pohkeeseen aika nopeasti, raippa koskettaa pohkeen taa, ei pyllylle.
* Laukassa raipan voi laittaa ulkokäteen ettei hevonen ala laukkaamaan takaa tasajalkaa. Raipalla voi avustaa kääntämistä kohti piruettia käyttämällä sitä ulkolavalle nostavana.
* Piruetin valmistelussa älä ala kanniskelemaan hevosta, korjaa jos se vetää. Älä vedä vastaan, pidä ja korjaa tasapainoa.
* Ison kokoamisen jälkeen eteen pitkäksi, hyvä jos pärskii.
* Kiitä hevosta hyvästä suorituksesta äläkä sitten jää kiistelemään sen kanssa - ei mikään palkinto (esim hevonen teki hyvän piruetin, kiitä ja ota käyntiin; jos se siirtyminen ei ollut ihan superhyvä ei haittaa, sitä voi sitten hioa erikseen)

* Pohkeenväistöstä: Pohkeenväistö ei saa olla ohjanväistöä. Ei puristella tässäkään, eikä aleta vetämään sisäohjasta. Säännöissä lukee että pohkeenväistössä pitää olla asetus liikkeestä poispäin mutta unohda se jos et saa muuten pidettyä kaulaa suorana ja hevosta molemmilla ohjilla.
* Hyvä harjoitus ravissa pohkeenväistö, siirtyminen käyntiin ja väistö jatkuu. Pidäte ulko-ohjalta, aktiivisuus. Sama laukassa: pohkeenväistö laukassa - käyntiväistö.

* Vaihdoista: Valmistele vaihtoa laskemalla 1-2-3. 1-siirto-vaihto.
* "Säästele" vaihtavaa pohjetta ennen vaihtoa jotta hevonen pysyy sille herkkänä
* Jos pidätät sarjavaihtojen aikana, pidätä vanhalla sisäohjalla
* Eteen ulkopohkeella ennen vaihtoa, jos tarvii; jos ratsastat eteen sisäpohkeella hevonen alkaa helposti tarjoamaan vaihtoa koska se tietää että se tulee
* Älä siirrä vaihtavaa pohjetta hullun taakse mutta tarpeeksi suuri ero että hevonen tuntee eron. Laukassa ei kannata laittaa pohjetta kovin taa normaaliasennossa ellei halua että hevonen alkaa arvailemaan vaihtoja.

Areenalle saapui ensimmäinen demoratsukko, joka oli suloinen tuntisuomenhevonen Virma Viettelys nuoren ratsastajansa Sofia Pulkan kanssa.

* Suokeilla on oma paikkansa, voivat olla oikein hyviä opetushevosia.
* Hyvä muistaa mikä on rakenteen puolesta mahdollista ja mikä ei?
* Hyvä ratsastuskoulu on kuin yliopisto; mahdollisuus edetä alhaalta ylös ja nähdä hyviä esimerkkejä pidemmälle edistyneistä ratsukoista.
* Ensin tsekataan ratsastajan tasapaino: Pystyykö hän mukautumaan hevosen liikkeeseen häiritsemättä hevosta
* Jokaiselle tasolle hyvä löytää mielekäs hevonen. Liian herkän tai kuuman hevosen kanssa aloittelija ei etene
* Kyra demonstroi miten ratsastaja löytää vakaan istunnan tuuppimalla ratsastajaa sinne tänne satulassa - painopiste vakaa ja alhaalla
* Kyran lempidemo: vetää ratsastajaa ohjista: vakaa kyynärpää, paino alas, jalka ja peppu silti rentona, ranne rentona
* Pehmeään käteen kuuluu ehdottomasti pehmeä ranne, ei kyynärpäitä ulos.
* Kuja hevoselle kyynärpäistä ja pohkeista
* Jos hevonen vetää tai painaa, vastusta kyynärpäästä
* Älä purista...
* Jos haluat mennä fillarilla kovempaa, pitää polkea nopeammin eikä työntää satulaa :'D
* Kun hevonen kantaa itsensä oikein, se lyhenee alalinjasta ja kantaa alakaulaansa. Rakenteellisesti voi olla vaikeaa esim demon suomenhevoselle
* Sylkirauhanen voi joutua ahtaalle jos pään ja kaulan liittymä on kovin ahdas. Vaikea kantaa lyhyellä kaulalla.
* Jos rakenne laittaa vastaan, hevosta ei saa alkaa kokoamaan väkisin ja vetää lyhyelle kaulalle - kipua ja vastustelua.
* Uskalla kohdata hevosen suu, älä ala heti näplätä.
* Laukannoston ajoitus! Missä takajalat?
* Varmista että hevonen reagoi pohkeeseen jo ennen nostoa. Ei siis lisää vauhtia, vaan reaktio
* Hyvä harjoitus väistättää hevosen takapäätä ulos ympyrällä ensin. Kuuma hevonen hyväksyy pohkeen ja vetelä aktivoituu. Hevonen aika suorana. Jos lapa putoaa ulos voi asettaa vähän ulos.
* Älä vedä sisäohjasta nostossa: sisälapa jää ruttuun ja pää nousee tai muuten huono nosto
* UNOHDA ULKO-OHJAN TUKI: hevosen pitää tulla tuntumalle molemmille ohjille. Hevonen ei saa roikkua ulko-ohjassa.
* Ulko-ohjalla saa tehdä puolipidätteitä ja taputtaa ja myödätä.
* Jos hevonen ei tule yhtään sisäohjalle, aseta ulos ja päästä ja taputa niin että alkaa tulla pieni imu myös sisäohjalle.

Toisena ratsukkona nähtiin upea nuori lusitano ori Gladiador do Penedo ja Noora Peltola. Hevonen on vasta 6 vuotias mutta liikkui todella elastisesti ja voimakkaasti.

* Kyra tykkää lusitanoista ja nytkin hänellä on yksi iso 5 vuotias työn alla. Hän sanoo tulleensa vanhemmiten laiskemmaksi ja pitää lusitanojen työmoraalista ja keveydestä.
* Myös erikoisrotuisella hevosella voi pärjätä kisoissa, jos skaala on kohdallaan hevosen koulutusta ajatellen.
* Jos hevosella on paljon hermoa (= kuuma) työ sen mukaan.
* Kuumalla hevosella ratsastajan kehonhallinta ja tasapaino korostuvat.
* Ensin ravia ja laukkaa ympyrällä: Mitä näette? = Liike ei mene ihan läpi, hevonen on aika jännittynyt. Pitää saada edestä ylös (ei päätä vaan rintakehä ja lavat), takapää luonnostaan aktiivinen.
* Ergonomiaravi hyvä hyvä vaihde myös! Moni iso pv ei enää pysty ravaamaan pienesti. Kuluttavaa.
* Hevonen esittää kymmentä eri ravia: pick one ja tee siitä se "normaali ravi".
* Hidasta ja löydä tahti kevennyksen avulla.
* Ongelma ei ole ettei hevonen ole aktiivinen tai mene eteen, vaan se ei kanna itseään etuosasta.
* Hidas ravi - pidempi kaula. Lusitanoilla tahti löytyy usein hitaan passagemaisen ravin kautta.
* Ei enempää painetta takajalkaan ennen kuin etuosa nousee
* Jalustimen pituus -- jos pieni hevonen, ei liian pitkä jalustin, muuten jalka nousee helposti sitä käyttäessä ja ns heiluu tyhjää
* Pienellä hevosella kannattaa opettaa hevonen kuuntelemaan nilkkaa ja pohjelihasta
* Jalan asento: Reisi litteänä hevosta pitkin, ei saa puristaa tai rullata reidellä. Lonkka sisäkiertoon ja varpaat eteenpäin. Lonkka rentona.
* Ajattele että työnnät istuntaa hiukan taa ilman että nojaat taa. Älä paina satulaa edestä alas.
* Kyra muistelee Strömsholman oppeja: opettaja oli korostanut että saksalaiset ovat väärässä ja varpaat pitää olla ulospäin. Kun hän sitten muutti Saksaan, hän ei ensin halunnut korjata asiaa mutta lopulta oli pakko :D
* Remmi kaulan ympäri (tässä tapauksessa paalinnarusta punottu) ja käsi siihen kiinni. Käsi pysyy aloillaan, eikä voi siirtyä liian taa.
* Anna hevosen selän liikua ravissa, älä pelkää pomppimista.
* Jos hevonen jumittaa passageen, ratsasta väistöä ja hiukan eteen.
* Laukannoston ajoitus - taputa ulkokädellä - molemmille ohjille - kaularemmistä kiinni sisäkädellä ettei se puuhaile.
* Istu takajaloille.
* Käsi myötää - säkä nousee
* Pylly rentona; jos kinkut jännittyy nousee ylös satulasta
* Pakarat ovat kuin tyynyt joiden päällä istutaan

Seuraavaksi saimme areenalle nuoren ratsastajan Louis Jönssonin joka ratsasti 7 vuotiasta ruunaa Dayna.
Aluksi Kyra jutteli nuorista ratsastajista ja poneista. Nykyisin poniratsastajat kasvavat nopeammin ulos poneistaan, voivat oppia huonoja istuntatapoja jos ratsu jää kovin pieneksi.

* Hevosta ei kannata kanniskella alunperinkään ympäriinsä. Vielä PSG:ssä hevosta voi kannatella aika pitkälti mutta sen jälkeen se kostautuu viimeistään. Parempi opettaa alusta pitäen hevonen kantamaan itse itsensä. Ei auta jos vaan koittaa kantaa hevosta jotenkin läpi liikkeiden ja toivoo että se siitä helpottuisi- ei helpotu.
* Taipumisesta: Maksimitaivutus 6 metrin voltilla.
* Hevonen ei juurikaan taivu rangasta, vaan lihaksistosta; jännittynyt hevonen ei taivu oikein.
* Jos hevonen työntää takapäätä ulos, voit hiukan väistättää takapäätä sisälle ja sitten taas rentoutua, hae suoruus ja "keskiväli"
* Mihin hevonen astuu? Merkkiin? Sivuun?
* Jokainen on vino; hevonen on usein vahva toiselta puolelta ja ratsastaja yrittää "irrottaa"; ei toimi. Voisi yrittää hakea heikommalle ohjalle (juurikin esim päästämällä ulko-ohjasta)

* Väistöharjoitus rata pituussuuntaan leikkaalla: Pohkeenväistöä kohti lyhyen sivun keskipistettä.
* Älä yritä yhtä aikaa ravata isommin ja väistää enemmän. Hevonen turhautuu
* Enemmän kokoava versio: Sulkua samalla linjalla. Jos taivuttava pohje ei mene läpi vaihda välillä pohkeenväistöksi.
* Sulku- pohkeenväistö- sulku: kaulan kontrolli
* Sulku - suorista - toinen sulku
* Sulku - suorista - sulku toiseen suuntaan
* Etupää kuin kympin ratikka
* Jos ei pysty kontrolloimaan suoralla, vaikeaa diagonaalilla.
* Ei liikaa taivutusta - katse eteen - paino liikkeen suuntaan - älä valu ulos
* Diagonaali sulussa.
* Sama harjoitus avossa, josta avo - sulku niin että takapää pysyy raiteillaan, esim oikea avo, vasen sulku
* Jos vaikeaa, hidasta
* Harjoittele peiliä kohti

* Avo kulmassa - sulku lyhytdiagonaali - sulku uralla. Missä etupää? Missä takapää?
* Avo kulmassa - sulkusiksak ravissa.

Sitten saimme areenalle Ida-Lotta Peltoniemen, joka ratsasti 13-vuotiasta rautiasta ruunaa Poirot.

Poirot oli kuuma ja herkkä hevonen, ja Ida-Lotta ratsasti sitä ilman kannuksia. Poirotin kanssa tehtiin paljon laukanvaihtoja, joissa sillä oli edelleen hiukan haasteita.
* Luonnossa hevonen vaihtaa laukan kun sillä menee tasapaino.
* Jos tekee nuoren hevosen aivan pomminvarmaksi vastalaukassa, voi olla tosi vaikeaa kaivaa niitä vaihtoja myöhemmin.
* Jos ratsastaja ei ole itse tehnyt vaihtoja tosi vaikea opettaa - kannattaa etsiä hevonen alle jonka kanssa voi ensin itse opetella.
* Esteratsastajille vaihdot eivät ole mikään juttu, koska elämä ei lopu jos tulee epäpuhdas vaihto.
* Vaihdot voi siis aloittaa jo suht aikaisin mutta laukassa pitää olla jonkinlainen kontrolli kuitenkin.
* Kuuman hevosen pitää hyväksyä pohje, ettei se säikähdä sitä sitten kun se tulee lähelle.
* Jos hevonen painuu alas nopeuta etupäätä äläkä jää vetämään ohjasta
* Laukassa puolipidäte ja hellitys ulkoa.
* Ajattele pohjetta enemmän saappaana kuin kantapäänä.
* Vaihtoharjoituksia kohti peiliä: Kontrolli laukassa, askelpituus, sallii avut?
* Älä aseta vaihdon suuntaan käsi hiljaa. Vaihto lähtee takajalasta.
* Jos askelpituus on kontrollissa ei joudu sitten pulaan sarjoissa.
* Laukka ei ole ok jos ei ole sellainen tunne että voisi vaihtaa heti uudestaan (ei toki koske nuoria)
* Jos hevonen alkaa ennakoida ja kuumua, älä vaihda vaan laukkaa diagonaali ja siirrä käyntiin.

Tässä välissä meillä oli lounastauko.
Tauon jälkeen Kyra demosi taas juttuja sekä maasta että selästä. Areenalla oli upea tamma Savona, 9 vuotias raamikas tsäpäkän oloinen hevonen. Ensin aiheena oli peruuttaminen. Kyra näytti maasta miten hän opettaa ja korjaa peruutusta:
* Peruutus on hevoselle sekä jumppaliike, kuuliaisuusharjoitus että luottamusharjoitus.
* Hevonen seinän viereen, auttaa ryntäästä - ei ruveta vetämään suusta. Rentous.
* Jos takaset jäykät, ensin voi kokeilla tehdä maasta isoa etuosakäännöstä koska hevosen pitää pystyä koukistamaan takajalat tehdäkseen hyvän peruutuksen
* Selästä ensin seis, käyntiä, seis kunnes hevonen alkaa keskittyä ratsastajaan ja ratsastaja voi alkaa rentouttamaan kättä. Muuten peruutus tapahtuu liikaa kädellä.
* Jos hevonen karkaa peruuttaen taakse liian reippaasti, älä yritä ratsastaa eteen vaan yritä saada pysähtymään.
* Hevonen saa pysähtyä peruutuksen jälkeen - Saksassa joissain kouluohjelmissa ihan liike. Ei tarkoita ettei hevonen ajattelisi eteen.
* Etuosakäännös korjaa vinoa peruutusta. Hyvä liike, harmitteli että otettu pois kun aika vaikea.
* Älä yritä pakottaa hevosta kuolaimelle, peruutuksesta ei saa tulla taistelua. Se tulee kuolaimelle jos se keskittyy ja on rento.

* Kyra korjaa Savonan vinoutta siirtämällä keskikaulaa ajatuksena että hevonen menee apujen tunneliin.
* Erilaisia kankiohjasotteita: Kyran oma suosikki niin että nivel on keskisormen ja nimettömän välissä ja kankiohja pikkusormen alta. Tällöin korjaus on hevoselle automaattinen (jos käsi hiljaa) koska nivel vaikuttaa nostavasti ja kanki laskevasti.
* 3+1 ohjassa molemmat kankiohjat esim sisäkädessä, ulkokädessä vain nivel jolla voi sitten nostaa ja päästää.
* Fillis: nivelohja peukun ja etusormen välissä, kankiohja pikkusormen alla. Käsi hiljaa: hevonen nivelen ja kangen välissä.
* Kyra itse muuttelee ohjasotteita tarpeen mukaan.

* Piruettityöskentelyä:
* Nosto rentona, älä anna ampaista. Tarvittaessa päästä vähän alas. Älä auta liikaa.
* Paino takajaloilla, mutta älä nojaa taa. Nopea käsi.
* Hae missä hevonen pystyy olemaan rentona.
* Yleisö kysyy luotiviivasta: Kyra on sitä mieltä että pitää hakea tuntuma jonka hevonen hyväksyy ja jossa se löytää itse tasapainon ollessaan koottuna. Ei halua että hevoset ovat kuolaimen takana mutta ei pidä suurena syntinä jos ne ovat vähän luotiviivan takana työskentelyn aikana, jos ovat silti rentoina ja hyväksyvät tuntuman. Radalla kuitenkin pitää ratsastaa turpa edessä ja niska ylhäällä joten jos se ei onnistu kotona... Kyra muistutti.
* Ulko-ohja nostaa etuosaa piruettilaukassa. Silloin sitä voi säädellä myös kääntäessä. Nopea käsi.
* Yhdessä vaihessa hevonen on melko lailla samassa asennossa piruettilaukassa ja piaffissa: jos pystyy toiseen, yleensä myös toiseen.
* Toiseen suuntaan hevosen lapa vähän kaatui piruetissa, auttaa lavalle raipalla (nostavana)
* Kontrolloidut askeleet käännöksessä, pohkeet melko edessä.

* Takaosakäännös ja siitä nosto: Paino pysyy keskellä liikkeen suuntaan!
* Älä hermostu jos ei heti onnistu, selässä sä oot ope!
* Hae reaktio takaa, älä anna rykäistä edestä.
* Älä päästä hevosta panic zonelle - mukavuusalueen rajan yli pitää mennä joskus että edistyy mutta ei paniikkiin.

Kyran ratsastuksen jälkeen saimme areenalle esteratsastaja Marina Ehnroothin, joka ratsasti luonteikkaan oloista 10 v tammaa Cat Wiesle 2.
* Este ja kouluhevoset alkavat olla ns eri rotua: hyvin erilaisia. Silti samanlaisia: molemmat tarvitsevat esimerkiksi rentoa kokoamista.
* Tamma oli hiukan etupainoinen joten Kyra halusi nostaa sen etupäätä. Hevonen liikkui lähinnä kyynärpäistä eikä koko lavasta.
* Kyra otti raipan, ratsastaja pois selästä (että hevonen voi keskittyä häneen) ja opetti hevoselle seinän vieressä nostamaan etujalkaa raippamerkistä. Herkkä hevonen oppi nopeasti. Päättyy aina seis, kiitos, rento. Tee leikki!
* Selästä jalan nosto raippamerkillä kotiläksyksi.
* Ravissa kosketus ulkolapaan raippamerkillä, tuki sisäohjalla.
* Ajattele että istuisit vaunussa hevosen takana? Miten kääntyy?
* Ulkoetunen nousee ja etenee
* Laukassa käännetään samoin, lavat kääntyy, kiitos ulkoa.
* Kulmat ja kaarrokset tärkeitä: Jos estehevonen liukuu ulos kulmissa nykyradoilla voi maksaa voiton
* Neliöharjoitus ravissa ja laukassa. Kääntyy lavoista, tarvittaessa raippa koskettaa ulkolapaa

* Yleisö kysyy sokerista ja sirkuksesta :) Kyra vastaa että antaa kotona sokeria esim kun opettaa tuota raippamerkkiä, mutta ei pakko jos tekee kärsivällisesti ja rauhassa. Toteaa että voimme oppia paljon sirkuksesta ja natural horsemanshipistä: hevonen on siellä usein vapaana, ja häipyy jos homma ei miellytä. (Vertasi että kouluratsastajilla on kanget ja maneesit ja systeemit. )

* Este/kouluvaihdoista: Kukaan ei varmaan halua että hevonen vaihtaa epäpuhtaasti, mutta esteradalla sillä ei ole niin suurta merkitystä. Usein ns estevaihto tulee kun kääntö tulee ohjasta kääntämällä. Usein sanotaan että hevonen on takaa jäljessä mutta se onkin itseasiassa usein edestä edellä.

Tämän jälkeen saimme radalle kaksi ratsukkoa. Nina Dunder - Floresco Sil ja Kristiina Wuorimaa - Fabrina II.
Molemmat hevoset olivat 10 vuotiaita.
Heidän kanssa hinkattiin laukkatyöskentelyä: Vastalaukkaa uraa pitkin, hyvä suoristava harjoitus. Voi tehdä myös maastossa ("ei ne sinne ojaan tipu kuin kerran" :D)
* Nostetaan käynnistä vastalaukkaa uraa pitkin, 10 askelta ja käyntiin.
* Ei liioitella ulkopohjetta nostossa.
* Taputus laukan ulkokädellä (eli sisäkädellä) annetaan relata vastalaukassa.
* Myötäys ilman että menee kovempaa; lyhennä askelta kun rento
* Piruetissa hevosen on pakko laukata liki paikoillaan jotta sitä voi kääntää oikein
* Kokeile kuinka paikallaan voit laukata ilman että leviää
* Kesken piruetin ulko-ohja myötää ja taputtaa, rentoutus

Lopuksi saimme areenalle Maarit Raiskion ja jännän näköisen ison ruunan Cartierin, 10 vuotias sekin. Varttitäykkärillä oli valtavan pitkät raajat ja kaula, liikkui todella kauniisti.

* Maarit tehnyt itse GP-hevosia. Kyran vinkit hevosten ostoon: Kun ostaa ylipäätään hevosta, vähän kuin menis naimisiin, kaksi hyvää typpiä mutta ei aina sovi yhteen. Mitä ovat vahvuudet? Heikkoudet? Esim temperamentti, askellajien ratsastus, herkkyys...

* Verkkana kulmaharjoitus käynnissä ja ravissa. (Seis kulmaan, ratsastaja kääntää)
* Kulmat tärkeitä koska GP:ssä ainoa tsäänssi valmistella tai korjata
* Usein ratsastaja ei käännä vaan odottaa että hevonen kääntyy - alkaa oikoa, huonot kulmat
* Ratsastajan pitää itse kääntää... kun tunnet että hevonen alkaa odottaa, käännä.
* Ravissa passatella kulmissa

* Sulkua: melkein tunne että voisi lisätä hiukan etujaloilla
* Tehtiin pätkiä GP-radasta, mm sarjavaihdot, piaffe-passage siirtymisiä. Askelpituuskontrolli.

* Ratsastus ainoa ammatti jossa hyvä olla töissä ylämäkeen :'D
* Jos hevonen rikkoo esim lisätyn ravin laukalle, lisää laukkaa. Älä vaan ota käyntiin hevonen oppii nopeasti.

Olipa antoisa ja miellyttävä tapahtuma jälleen kerran! Hatunnosto kaikille upeille ratsukoille jotka tulivat paikalle monisatapäisen yleisön eteen. Minusta oli tosi mielenkiintoista että mukana oli tällä kertaa niin erilaisia ratsukkoja; suokkia, lusitanoa, estehevosta yleensä näillä klinikoilla nähtävien keski-eurooppalaisten kouluratsujen lisäksi. Mahtavaa!

Teksti Katariina Cozmei