torstai 12. lokakuuta 2017

Andrew McLean Harjussa 9-10.10.2017


"Andrew McLean on australialainen hevosten oppimiseen erikoistunut filosofian tohtori ja eläinlääketieteen kandidaatti, maailmanlaajuisesti arvostettu tutkija, valmentaja ja luennoitsija. Hän on kirjoittanut hevosten oppimisesta ja kouluttamisesta useita kirjoja ja kymmeniä tieteellisiä julkaisuja.
McLeanilla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus valmentamisesta ja hän on myös itse kilpaillut koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa." Näillä sanoilla esiteltiin australialainen herra McLean Harjun tapahtuman esittelytekstissä. Tapahtuman järjesti suomalainen e-valmennuksen edelläkävijä Trainer4Riding yhteistyössä Harjun Oppimiskeskuksen kanssa, joka tarjosi tapahtumalle hyvät puitteet.

Andrew McLeanin klinikka oli osana nyt aloittamaani ratsastusvalmentajan ammattitutkintoa, ja toikin aivan mahtavan pläjäyksen juttuja hevosenkouluttamisen työkalupakkeihin. Klinikka alkoi maanantaiaamuna auditoriossa, jonne oli kokoontunut satakunta kiinnostunutta kuulijaa eri puolelta Suomea. Andrew on piinkova ammattilainen sekä ratsastuksen että tieteen saralla, ja tuonut nämä kaksi aspektia yhteen tavalla, joka aukeaa sekä hevosille että kuulijoille helppotajuisesti ja selkeästi. Andrew painotti heti alkuun, ettei edusta mitään metodia, vaan tieteellä todennettavia menetelmiä. Hän kertoi taustastaan kenttäkisaajana; alkoi pohtia miten ja miksi asioita tehdään ja miten hevonen oppii. Hän on perustanut Equitation Science Internationalin ja käy luennoimmassa ja demoamassa ympäri maailmaa tavoista kouluttaa hevosta tieteen näkökulmasta katsoen.

Maanantain teoriaosuus lainauksin ranskalaisin viivoin olkaa hyvä. Huomaattehan että nämä eivät sisällä omaa tulkintaa vaan ovat suoria muistiinpanoja puheesta ja presentaatiosta:
- Tieteen keinoin on jo kauan aikaa sitten huomattu, että sosiaalisilla eläimillä (kuten hevoset) kiintymyssuhdeteoria on erittäin tärkeä: kosketus menee jopa ruoan ohitse. Siten meidän pitäisikin miettiä uudestaan miten pidämme hevosia (eristys). On todettu, että vähintään 2 minuutin rapsuttelu hevosen sään läheltä muuttaa tilannetta ja saa hevosta rentoutumaan.
- Arvostettuja ominaisuuksia kautta aikojen: Lojaalius (sota), työmoraali (maatalous), halu voittaa (urheilu), kumppanius (vapaa-aika). Kenen halu voittaa? Haluaako hevonen muka voittaa?
- Eksplisiittinen eli tietoinen muisti vs. implisiittinen muisti: tietoinen muisti hippokampuksen kautta, "mitä tiedämme", opetettavissa, tieto. Implisiittinen muisti: ei hippokampuksen kautta, "mitä teemme", kokemusperäinen, taidot.
- Vakavien onnettomuuksien riski ratsastuksessa on 1/350h = 20 kertaa enemmän kuin esim moottoripyöräilijöillä (Ceroni 2007). : hevosten korjaaminen vaarallinen duuni, kaikkea ei yleensä kerrota, paljon muuttujia. Stop-nappi ei toimi, hevonen ei ole kevyt: suuri osa konflikteista tulee ohjan käytöstä.
- Hevosen käytös syynä 61% onnettomuuksista.
- 25% kaikista kuolemaan johtaineista onnettomuuksista urheilun parissa ovat hevosesta johtuvia (Hawson et al 2010)
- Etologian puolelta: luonnolliset ominaisuudet, "hardware", pohja käytöksen ymmärrykselle, saanut syntynsä Euroopassa (Lorenz jne), observointi
- Oppimisteorian puolelta: käytöksen muokkaus, "software", observonnin sijaan myös testaaminen (etenkin USAssa, esim Watson, Skinner)
- Ajatteli ennen että pitää olla hevoselle pomo, kuten aina oli opetettu. Tapasi erään oppilaan (jolla oli hankala hevonen) isän, joka alkoi kyseenalaistaa juttuja. Kävi ilmi että hän oli psykiatrian professori, ja he alkoivat tehdä yhteistyötä.
- Beaviourismin ja kiintymyssuhdeteorian tasapainottelu eri aikoina ja yhteensovittaminen, behaviourismin suosion lasku 1968

- Luontaisten tarpeiden mukaan hevonen tarvitsee vuorokaudessa 17 kilometriä liikettä päivässä, 13 tuntia laidunnusta, seuraa jonka kanssa koskettaa ja rapsutella. Esimerkiksi puun järsiminen voi kieliä myös kosketuksen tarpeesta.
- Hevonen on hyvin epävarma aroeläin, vrt. aroeläimet / metsän/soiden eläimet, koko ajan anturit päällä. Vrt esim lehmään.
- Meidän pitää tehdä hevosen olosta hyvin turvallinen. Selkeys!! Paljon onnettomuuksia tapahtuu kun ihmisellä on väärä hevonen.
- Rapsuttelua on tutkittu sykemittarin kanssa; laskee sykettä, alkaa liikuttaa suuta hiukan.
- Emme kosketa hevosia enää juurikaan: satula, hanskat, kärryt... ihokosketus erittäin tärkeä.
- Signaalien selkeys: pohjeapu eteen - pidemmät askeleet? Vai nopeammat askeleet? Älä käytä kääntämiseen ja taivuttamiseen, sekavaa hevoselle.

- Hierarkiamyytti ja kiintymys: Hevosella EI ole hierarkiajärjestelmää ja dominanssia kuten on virheellisesti luultu. Ihminen ei voi olla hevoselle hevonen. Hevoslaumassa ei ole johtajia. Hevosilla on toki erilaisia keskinäisiä suhteita, mutta ei "nokkimisjärjestystä". Edes kanoilla ei ole nokkimisjärjestystä! Kumottu moneen kertaan tutkimuksissa. Sama pätee susilaumoihin. Väärinymmärryksiä jotka uudet tutkimukset ovat kumonneet aikaa sitten - myös alkuperäisten tutkimusten tekijät ovat todenneet että "sori, ei se ollutkaan näin". Silti usko elää vahvassa.
- Olemme tosi hyviä hierarkiajutuissa ja oikeuttamaan itsellemme väkivallan ja alistamisen!
- Lauman dynamiikka riippuu resursseista ja on kuin mosaiikki
- Ei silti kannata inhota mitään tai ketään vaan enemmänkin tuoda validia tutkittua informaatiota. Muutos hidasta.
- Kosketus on pohja kaikilla sosiaalisilla eläimillä (Bowlby & Ainsworth 1969)
- Coping-keinot: pakene - taistele - alistu


- Aivojen erot!! Osa aivoista samanlaisia kaikilla nisäkkäillä, mutta osa erilaisia meillä ihmisillä. Hevosella ei ole otsalohkoa (PFC)! Monet vain ihmisille mahdolliset toiminnot sijaitsevat otsalohkossa, joten hevonen ei esimerkiksi osaa suunnitella tulevaisuuttaan. Aroilla vaeltavilla ruohonsyöjillä ei ole "varaa" kasvattaa ja ylläpitää paljon energiaa vaativia aivojen osia, eikä tarvettakaan, joten niiden aivoista puuttuu otsalohko. Hevosella ei ole mielikuvitusta samalla tavalla kuin ihmisellä, ja sen muistin rakenne on erilainen, koska otsalohko toimii "välimuistin päivittäjänä".
- Emme myöskään voi ajatella että hevonen tietää automaattisesti mitä haluamme ja sitten rangaista sitä.
- Hevoset on helppoja kouluttaa klassisen ehdollistumisen keinoin.
- Kolmen sekunnin sääntö! Hevonen unohtaa kolmessa sekunnissa asian joka on irrelevantti. = vahvistetiheys alkuun hyvin tärkeä
- Hevosen aivoissa on enemmän soluja haistamiseen kuin ajatteluun

- Operantti oppiminen: käytiin läpi perus nelikenttä jonka voi luntata vaikka täältä
- Usein aiheuttaa sekaannuksia kun puhutaan "positiivisesta ja negatiivisesta"; tässä yhteydessä matemaattinen termi eli lisätään ja poistetaan. Onkin tullut ehdotuksia että termejä pitäisi muuttaa.
- Sekundaarisen merkin käyttö; naksutin tai muu äänimerkki. Voi olla vaikka yksinkertaisimmillaan "hyvä poika ja rapsutus" mutta et saa sanoa "hyvä poika" koskaan muulloin jotta se ei menetä merkitystään.
- Ihmiset tuomitsevat operantin koulutuksen pienellä kokemuksella tai toisaalta käyttävät/ymmärtävät sitä väärin.
- Tärkeää miettiä mitkä menetelmät lisäävät optimismia ja mitkä pessimismiä.
- Rangaistuksella on paljon ongelmia: lisää pessimismiä ja epätodennäköisyyttä uuteen yritykseen, huonot assosiaatiot... jos opetamme hyvin, ei tarvetta rankaisulle.
- Uusi vihje tulisi rakentaa jo hallittavan vihjeen tai käytöksen päälle. Systemaattisuus.
- Ole varovainen mille ehdollistat!
- Ketjutus. Hevonen on tosi hyvä ketjuttamaan.
- Käytä hyväksi paikkaa tai rekvisiittaa, esim oranssit tötteröt
- Yleistäminen! Toimii vasta kun hevonen suorittaa asian vähintään viidessä eri paikassa tai esim lastautuu viiteen erilaiseen traileriin.
- Yritä saada 5 ekaa toistoa ja kokemusta tosi hyviksi!


- Totuttaminen: "learning how not to react"
- Keinoja:
*Systemaatinen siedättäminen (esim tuodaan pelottavaa asiaa vähitellen lähemmäs)
*Approach conditioning (esim jos hevonen pelkää moottoripyöriä, se saa jahdata niitä; kun hevonen pysäytetään, moottoripyörä pysähtyy. Olivat jahdanneet ausseissa mm kenguruita ja raitiovaunuja :D)
*Vastaehdollistaminen (pelottava asia vs kiva asia yhtä aikaa, esim neulan pisto ja ruoka)
*Stimulus blending (esim jos hevonen pelkää suihkepulloa, ruiskuta vesiletkulla yhtä aikaa toisesta kohtaa tai märkään ihoon)
*Flooding (eläin altistetaan pelottavalle asialle, kunnes se ei enää reagoi; henkistä väkivaltaa)
*Positiivinen ja negatiivinen vahviste
*Overswhadowing (esim jos hevonen ei anna pistää tai pelkää klipperiä; opeta ensin tosi hyvin menemään pari askelta taa ja eteen, sitten pistä samalla)
- Ihmiset ovat aivan liian hätäisiä. Hevosella kestää siirtyä 13 sekuntia pelosta uteliaisuuteen! Esim pelottavan ojan ylitys: pysäytä itse ennen kuin hevonen pysähtyy -odota- pari askelta, seis -odota- jne
- Käytä "ylitotutusta" vielä kun hevonen on jo tottunut

- Toistot muuttuvat tavoiksi: Rakennetaan neutraaleista poluista supervaltateitä. Uuden tien rakentamiseen menee 10 kertainen hapen ja glukoosin määrä aivoissa (Deacon 1990).
- Kolmen kertaa kolmen (tai tarvittaessa useamman) hyvän toiston sarja, 2 min tauko, uudestaan
- Haukottelu saattaa kieliä myös "aivoväsymyksestä", tarvitsee tauon
- Parempi tehdä kolme HYVÄÄ toistoa kuin monta ei niin hyvää.
- Alkuun uudet polut heikkoja -> tauko

TIISTAIN TEORIA:

- 10 perusasiaa: ylöspäin askellajeissa, ylöspäin tempossa, pidemmät askeleet, alaspäin askellajissa, alaspäin tempossa, lyhyemmät askeleet, peruutus, suora käännös etujaloilla, epäsuora käännös etujaloilla, takajalkojen kääntäminen
- Iso variaatio siinä miten ihmiset hallitsevat luonnostaan ajoitusta ja liikkeitä
- Kaikki perustuu paineen poistoon -AJOITUS!
- Esim lastaus, lammikot: eteen-vihje, harjoittele muualla.
- Varmista että voit tehdä kaikki vihjeet käsillä ja jaloilla - pelkkä istuntavihje on liian epämääräinen toimiakseen aina.
- Nykyratsastus on aika saksalaista, ihan ok mutta erilainen ja nuorempi hevoskulttuuri kuin Ranskalla. (Andrew kertoi pitkästi kouluratsastuksen historiasta) Saksassa ei käytetty epäsuoraa ohjaa, mutta Englannissa kyllä. Saumurin koulun merkitys. Kilpakouluratsastuksen pohja on saksalaisilta - eivät tykänneet ranskalaisista, asenne. "Kaikki käyttävät joka tapauksessa jonkin verran epäsuoraa ohjaa, mutta piilottavat sen hevoselta, ei reilua"
- Käännöksessä molemmat ohjat kääntyvät. Jos hevonen ei osaa epäsuoraa ohjaa, siitä tulee helposti aika jäykkä.
- Piruetti hyvä esimerkki: tapahtuu monta asiaa. Mikä ei toimi, miksi, miten korjaan? Pilko osiin, esim jyrkkä väistö, sitten kulmassa jyrkkä väistö, onko stop ja go nappi ok?
- Jotkut hevoset ovat hyviä pidentämään askelta jotkut lyhentämään. Merkki 3 askeleen välein -sitten työrauha
- Esim koottu käynti: yhdistelmä nopeammin-lyhyemmin
- Jos käytät pohjetta esim taivuttamisessa, tapat go-napin

"Basic attempt" tärkeysjärjestyksessä:
* Tottelevaisuus (välitön vaste kevyeen apuun)
* Rytmi (vauhdin, askellajin, askelpituuden ylläpitäminen)
* Suoruus (linjan ja suoruuden ylläpitäminen)
* Kontakti (ylälinja, impulssi, kokoaminen)
* Todistus: pystyy suorittamaan koska hyvänsä missä hyvänsä

Biomekaniikkaa:
- Kun hevonen ei tunnu suoralta, se ajelehtii jostain kohtaa. Älä yritä korjata vain pohkeilla, ei toimi. Älä tapa samalla go-nappia.
- Muuta aina vain yhtä asiaa kerrallaan.
- Älä yritä korjata esim löysää käyntiä siirtämällä hevosta raviin ja takaisin käyntiin vaan 6 askelta käyntiä -seis- 6 ask käyntiä -seis jne.
- Seis-ravi-seis- aktivoi hyvin takajalat. Pyydä siirtymistä tason mukaan 4-2 askeleessa. (pidätteestä pysähdykseen)
- Kolmen sekunnin sääntö! Palkkio pitää tulla 3 sekunnissa.
- Ole hyvä -> tee se -> kiitos
- Tuntuma: kuusinkertainen hevoselle siihen mitä tunnet käteesi
- Kaikki pyynnöt tulisi antaa kun hevosen jalka on ilmassa. Hevonen ei pysty vastaamaan apuun jos jalka on jo maassa!
- Ajoitus esim väistöissä. Tietämys mikä jalka on ilmassa.
- Protraktio, retraktio, abduktio, adduktio
- Central Pattern Generator, CPG (askellajien ja vauhdin säätely tulevat eri mekanismista)
- Lateraalisuus: yksi jalkapari heikompi: yleensä oikea etu ja vasen taka "karkaa" ja vasen etu ja oikea taka "jarruna". Ajattele hevosta kahtena eri hevosena. Mikä on karkaava jalka?
- Miksi nelijalkaiset eivät ole suoria? Tehokkaampaa laukata
- Karkaava pari yleensä: karkaava etunen yleensä pysää eteen, nojaa sille ohjalle, on "jäykkä" siltä puolelta, kaatuu sille jalalla, ei hidasta tai lyhennä kuten toinen, aiheuttaa epäsymmetrisen jarrutuksen, epäsymmetrisen peruutuksen, epäsymmetrinen piaffi/passage, voi kaatua vaihdon suuntaan, heikoin lenkki keveydelle.
- Yritä tehdä hevosesta molempijalkainen.
- Katso miten GP-kouluhevoset pysähtyvät... Älä korjaa karkaavaa jalkaa piiskalla, vaan opeta pysähtymään oikea ja vasen takanen erikseen.

- Mitä suurempi eläin sitä vähemmän taipumista. Hevonen taipuu tosi vähän rangasta. Taipumisen vaikutelma tulee eniten rintakehästä joka siirtyy takajalkojen mukaan. Hevonen taipuu esim käynnissä vain 5 astetta rangasta. Sillä ei ole solisluita - lavat liikkuvat- lavat symmetriseksi.
- Metronomilla mitattuja askeltiheyksiä eri askellajeissa: esim esteratsastukseen tosi hyvä 105-110 bpm

- Johdonmukaisuus! Jos konflikti: Ovatko ohja- ja pohjeavut helposti tunnistettavissa ja eroteltavissa? Ovatko avut erilaiset eri hevosille? Ovatko kaikki avut pienennettyjä mahdollisimman kevyiksi? Ajoitus kun jalka on ilmassa?
- Pyöreäksi taivutusten kanssa: EI vetämällä ohjasta. Älä tapa stop-nappia
- Emme todellakaan tarvitse kovaa tuntumaa. Kova tuntuma on kuitenkin helppo ratsastajille. 100-200g on vaikeampi mutta tavoiteltava.
- Hevosten hyvinvointi takaa lajin jatkuvuuden.
- Emme saa normalisoida huonoja asioita. Esimerkiksi turpahihnojen kireys! Ei voida tehdä kamalia asioita hevosille jonkin asian varjolla, esim urheilussa.
- Meillä on valtava vastuu!
- Emme voi perustella eettisesti huonoja asioita esim sanomalla että "mutta näitä hevosia kohdellaan kuin kuninkaita! Monilla hevosilla ei ole yhtä hyvät olosuhteet" Vrt ihmisten vankila, heilläkin on sänky ja ruokaa
- "Jos istut neulan päälle, miksi nouset ylös"? Vastaus ei ole siksi koska se sattuu, vaan siksi koska se lakkaa sattumasta.....
- Totuus on vaikka emme halua sitä sanoa, että apumme aiheuttavat kipua hevosille, ja palkinto on kivun poistaminen. Pyritään mahdollisimman kevyisiin apuihin - ei tarpeetonta kipua
- Saksalainen kaava ei ole tarpeeksi selkeä, uusi kaava kouluratsastukseen. Koekäytössä jo USAssa. Kun esiteltiin FEIlle ja muualle, yli 6 vuotta tuomaroineet eivät kokeneet hyvänä, alle 6 v tuomaroineet verrattain uudet tuomarit pitivät.


DEMOT: MAANANTAI

Ensimmäisenä demohevosena maneesiin asteli kaunis rautias welsh cob-ruuna S.W. Red Charm. Ruuna oli kisannut ratsastajansa Milja Rannan kanssa vaativa B-tasolla, mutta sillä oli esittelyn mukaan ongelmia askeleen venymisen kanssa, sekä taipumusta olla turhankin nopea ja kuuma.
- Signaalien selkeys; kaasu ja jarru. 10 perusasiaa (käytiin läpi jo teorialuennolla). Älä sotke pohjeapuja kääntymiseen.
- Kääntäminen: suora ohja ja epäsuora ohja yhtä aikaa ts käännöksessä oikealle molemmat kädet liikkuvat oikealle. Reilut myötäykset.
- Käytä apu kun jalka on lähtenyt ilmaan. Jos jo maassa, olet myöhässä.
- Erilainen apu siihen jos haluat mennä nopeammin askelin tai pidemmin askelin, että hevosen ei tarvi arvata.
- Niska ylös, helpompi saada lavatkin ylös. Älä anna mennä kuolaimen taakse. Pidä kevyenä koko ajan.
- Kevyenä käynti-seis-käynti-seis, käynnin impulssi säilyy
- Etujalat pysähtyvät käynnistä 1-2, molemmat etuset erikseen. Jarruta sitä etusta joka karkaa. Pehmeästi!
- Jos hevonen ei pysähdy tasan edestä, viimeinen askel oli liian pitkä.
- Raami ja muoto tulee hyvästä ratsastuksesta, ts ei väliä jos tässä harjoituksessa hevonen ei ole ns nyökyssä.
- Andew otti kannukset pois, ja löysäsi turpahihnaa. "Muistakaa vähintään kaksi sormea kuonopiin ja turpahihnan väliin!" Hevosen pitää saada rentouttaa alaleukaa ja suuta yleesä.
- Peruutus: aloita yhdestä hyvästä askeleesta, niin että hevonen ja tunne säilyy kevyenä. Anna HETI ohjaa reilusti kun hevonen tottelee. Älä jää vetämään!
- Hevoset ovat oikea/vasen jalkaisia. Huomaa etenkin peruutuksessa ja pysähdyksissä.
- Peruutus ei ole kevyt jos hevonen laahaa maata jaloillaan.
- Yksi jalka usein ongelma -> korjaa sitä
- Signaalit: esim siirtyminen pysähdyksestä käyntiin: anna ensin merkki siirtyä käyntiin ja sitten merkki kävellä nopeammin.
- Samoin pysähdyksessä esim ravista seis: hidasta-> pysähdy -> kiitos (nopea ja täydellinen paineen poisto)
- 6 askelta ja seis, 6 askelta ja seis. Ajoitus! Usein viimeinen jalka joka tuli maahan on eka joka lähtee
- ÄLÄ peruuta käyttämällä pohjeapua, sekava hevoselle!
- Fiksaa diagonaaliset jalat.
- Ravi: tsekkaa kantaako itse itseään. Laske askeleita ravi-seis-ravi, montako askelta tarvitsee pysähtyäkseen merkistä? Pysäytä 4 vaiheessa.
- Ravi-seis siirtymä näyttää hyvin onko hevonen ns "läpi" ("Losgelassenheit").
- Jos raipalle yliherkkä, totuta ja käytä esim overshadowing (peruutuksessa, koska oli siinä hyvä)
- Raippaa ei saa koskaan käyttää rankaisuun tai hevosen pelotteluun! Merkinantoväline.
- Opetettiin merkki pidentämään askelta (ajoitus! Jalka ilmassa)
- 3 askelta väärää vastausta johtaa siihen että hevonen luuli että se on oikea vastaus
- Pikkuaskelia ja pitkiä askelia vuorotellen käynnissä, ilman että jännittyy. Kiitettiin pärskinnästä, rentoutuu ja hengittää. Hevosen keuhkoihin kertyy hiilidioksidia jos se ei hengitä kunnolla. Päristelyllä ulos.
- Superlyhyitä askeleita rentona, odottaa ratsastajaa. Ääniapu + ohja. Jarrutetaan karkaavaa jalkaa.
- Hitainta mahdollista ravia niin paljon että odottaa ratsastajaa ja rentoutuu, alkaa löytää tahdin ja ottaa ilmaa alleen.
- Ideaalisti stop & go balanssissa, hevonen kantaa itse itsensä eikä juokse. Vrt ranskalainen ratsastus
- "Juoksevalla" hevosella tee joka päivä hidasta ravia niin että kantaa itsensä, kevyt edestä (max 200g), rentoutuu

TIISTAINA:
Ratsukko jatkoi tiistaina siitä mihin maanantaina oltiin päästy. Katsottiin ensin läpi samat kuviot: 6 askelta käyntiä- seis- 6 ask käyntiä jne. Sitten ravissa sama; ravi-seis-ravi.
- Pidempiä vai nopeampia askeleita?
- Ensin harjoiteltiin tempoa, ei väliä askelpituudella. Hidasta ravia, tahti. Mitattiin "tap tempo" sovelluksella.
- Juoksulihakset pois päältä ja ratsastuslihakset käyttöön.
- Sitten pidempiä askeleita käynnissä, pyyntö joka 3 askel
- Lyhyempiä askeleita käynnissä, sitten lyhyt + nopea = koottu käynti
- Käännöksiä oikealle ja vasemmalle (epäsuora+ suora ohja)
- Voit silloin taivuttaa kaulaa ja kääntää yhtä aikaa eri avuilla. Esim avotaivutus: lavat haltuun.
- Taivutus pitää olla erillään käännöksestä signaalien suhteen
- Älä pidä hevosta linjalla, opeta se linjalle
- Erilaisia suoria linjoja
- Siirtymisten pitää olla suoria!
- Kulmat: avaa ulko-ohjaa, älä vedä siitä
- Käyntipiruetti: Valmistelua jyrkkää pohkeenväistöä kulmissa. "väistä-eteen-väistä-eteen"
- Laukan hidastus: pidäte olkapäistä ajoituksella (silloin kun ne muutenkin keinahtavat taakse)
- Piruetin alkeita samalla periaattella.
- Diagonaaliset jalkaparit käännöksissä, käytä apu kun sisäetu ilmaan
- Pakoreaktio: Minne ja millä vauhdilla ja miten pitkälle hevonen menee?
- Hevonen muistaa millä vauhdilla ja miten pitkälle sen jalat menivät pakoreaktiossa.
- Nopeat jalat tuovat pelkoa.


Seuraava demoratsukko oli Northolmens Zelda, 7-vuotias FWB tamma, jolla ratsasti Susanne Lagus.
Ratsastajan kertoman mukaan hevonen oli tulinen ja herkästi hermostuva, jolle etenkin laukkaaminen oli suuri haaste. Ongelmia myös tuntuman kanssa, hyvin herkkä tamma.
- Aloitus pitkillä ohjilla, hyvin kevyt tuntuma.
- Alkuun testi: seis ohjalla, käyntiin kahdella impulssilla jalalla (hug-hug)
- Peruuta pelkällä ohjamerkillä, rauhassa vain 1 askel. Herkän hevosen saa helposti keulimaan jos käyttää yhtä aikaa kaasu-jarru. Kun hevonen peruuttaa kevyesti, pyydä askelta pidemmäksi, nopea palkkaus!
- Peruuta avoimessa tilassa esim keskellä maneesia. Peruuttaako suoraan? Mihin suuntaan lenkottaa? Mikä jalka ottaa lyhyemmän askeleen?
- Jos hevonen menee päin kuolainta, käynti-seis-yksi askel pakkia- käynti kevyellä kädellä
- Nollatoleranssi jos ei pysy kevyenä!
- 6 askelta käyntiä- seis- 6 askelta käyntiä jne
- Jos hevosella on taipumus keulia, tee sen jaloista nopeampia.
- Tosi hidasta ravia, älä huoli päästä, rennosti whoa whoa ja myötää
- Käytetään hyväksi minne hevonen haluaa itse edetä reippaammin tai hidastaa - epävarma hevonen rentoutuu kun sen toiveita kuunnellaan. Kokee saavansa jotain kontrollia itselleenkin.
- Vaihda käytössä oleva lihasryhmä "juoksulihaksista" "ratsastuslihaksiin": hidasta ravia.
- Pikku lihakset väsyvät nopeasti, lepotauko ja uudestaan.
- Älä päästä painetta pois ennen kuin saat vastauksen -> päästä nopeasti!
- Kun ravasi, _anna_ ravata. Nopeampaa ja hitaampaa ravia.
- Nosti laukan itse kun pyydettiin enemmän ravia! Ei hepuleita
- Andrew lyhensi vähän jalustinta ja jalan asentoa että ratsastaja sai tukevamman asennon
- Aseta-taivuta-anna ohjaa->nosto
- Laukassa sama: pikku taivutus-anna-eteen. Epäsuoralla sisäohjalla!
- Älä murehdi lavoista alkuun

TIISTAI
Tulisen tamman kanssa tehtiin tiistaina pelkkää käyntityöskentelyä. Tamma oli jo paljon rennompi. Ohjat oli vaihdettu pikalukko-ohjista tavallisiin, voi häiritä herkkää hevosta.
- Kun hevonen on tosi syvällä kuolaimen takana tai pää tosi ylhäällä, se ikäänkuin katkeaa. Askellajit eivät pysy puhtaana.
- Kokeillaan stop-nappi, 6 ask käyntiä-seis harjoitus.
- Tempotyöskentelyä: hitaammin, reippaammin.
- Yhtäkkinen pelottaa hevosta
- Korvat kertovat tarinaa: liikkuvat korvat
- Pitkää ja lyhyttä käyntiä: lyhennyksessä tähtää diagonaalisiin jalkoihin (voit pidättää takajalkaa diagonaali etusen kautta)
- Käännöksiä oikealle ja vasemmalle ajoituksella (käännä kun sisäetu nousee maasta)
- Tämä hevonen on "right hand runner": oikea etunen karkaa, vaikea kääntyä vasemmalle, kääntämiseen apua vibraohjasta.
- Kevyesti koko ajan, älä jatka "painavia askeleita".
- "Ohjanväistöä" epäsuoralla ohjalla ikäänkuin shoulder forena (lavat sisään) pitkin maneesia diagonaaleilla, korjataan yhtä asiaa kerrallaan
- Hitaasti alkuun! Älä kiirehdi
- C5-C6 nikamat-> lavat -> vinous
- Anna hevosen lähteä ajelehtimaan jotta voit korjata (näkee mihin se lähtee ajelehtimaan)
- Älä välitä hevosen pään asennosta kun harjoittelet esim linjoja. Esim voit tehdä neliötä "lankkuna" jos taipuu itsekseen niin kiva mutta älä pyydä.
- Pohkeenväistö ajoitus: missä takanen? Merkki kun jalka ilmassa.
- Suoruus väistössä tulee muusta suoruudesta: tsekkaa ensin löysin ohjin mihin ajelehtii väistössä. Jos ulkoetunen karkaa, jarruta sitä kun se lähtee ilmaan. Älä jää vetämään!
- Jos hevonen on kipeä... Välillä vaikea sanoa. Aina kannattaa tarkistaa eläinlääkärillä, jos ei selviä, kokeile kipulääkityksen kanssa. Jos parempi kipulääkkeellä-> kipeä! Jos kehityskäyrä aaltoilee voimakkaasti, on usein kipeä.



Kolmantena demoratsukkona maneesiin saapui suomenhevostamma Virta Vimma, 6 vuotta. Entinen ravuri. Ratsastajana tällä vauhdikkaalla tammalla oli Henna Stolt. Ongelmina hevosella oli mm. tuntuman pakoilu, hermostuneisuus ja päin kättä ryntääminen.
- Andrew aloitti maasta. Kokeili minkälainen jarru sillä on maasta.
- Ongelma ei ole suussa vaan jaloissa. Jalat eivät pysähdy/tottele!
- Perutuusmerkki raipalla koskettamalla etujalkaa. (Kuopii kun seisotetaan- "tarvii mennä")
- keveni edestä kädelle. Ongelma ei ole signaalissa vaan että se ei mene läpi.
- stop- eteen-stop
- Hevoset seuraavat ihmisten jalkoja. Ei hyvä -> esim lastaus. Epäselvä signaali koska välillä pitää seurata jalkoja ja välillä ei
- Parempi opettaa erikseen hevoselle ns parkki ja sitten merkki lähteä mukaan.
- Opettaa parkin: lähtee hevosen luota löysin ohjin takaperin askeleen eteen. Jos hevonen seuraa, korjaa peruutusmerkillä hevosen heti takaisin omalle paikalleen. Sitten lähtee etuperin, sivulle, juosten. Molemmat puolet.
- Hevonen rentoutuu: "thank god this is so clear!"
- Ratsastaessa sama idea: kävelee kunnes uusi merkki, seisoo kunnes uusi merkki.
- Hevoset ovat helppoja opettaa, ihmiset eivät niinkään (:D)
- Älä anna jalkojen olla signaali, tarkkuus, ärsykekontrolli.
- Tee hevosen olosta turvallinen.
- Ei ole reilua opettaa hevoselle sekavia signaaleja. Laita hevonen aina takaisin jos se luikertaa paikalta.
- Selästä: yritettiin tehdä siirtymiä käynti-ravi-käynti. Palattiin takaisin käynti-seis-käynti, ja peruutuksia. Andrew auttoi maasta.
- Supernopea käsi!
- Pidempien käyntiaskelien metsästystä. Oli vielä liian vaikeaa.
- Kuumalla hevosella varmistu että se ei häivy pysähdyksestä kun myötää - ratsastaja sanoo koska mennään.
- Kuuma hevonen ajattelee että kaikki merkit ovat "go"
- Ajattele ravimaailman kautta -keep it simple

TIISTAI
Vauhdikkaan Virta Vimman kanssa kokeiltiin ensin samat systeemit maasta kuin maanantaina: parkki? Pysähdys? Ravi-seis maasta.
- Karkaa eteen selkäännousuharjoituksessa, opetettiin astumaan taakse samalla kun vedettiin jalustimesta (overshadowing).
- Selästä jalat lähelle (ei kestä jalkaa) peruutuksen avulla, ts antoi koskea kun peruutti samalla koska oli oppinut peruutusmerkin jo hyvin). Halattiin jaloilla eestaas kylkiä pitkin ilman että reagoi hulluna.
- Seisotetaan paikoillaan. "Jos menee eteen peruuta, jos lähtee sivulle, peruuta, jos peruuttaa teeskentele ettei sitä tapahtunut"
- Isoa ja pientä ravia (oli helpompaa kuin koittaa tehdä käynnissä). Pitkä sivu eteen lyhyt sivu hitaammin.
- Kun sujui, tehtiin käynnissä. Välillä seis jos häipyy
- Uudestaan ravissa, haetaan rauhaa ja tahtia. Varo ettet nojaa ohjaan, nopea käsi
- Suunnanvaihtoja. Ravissa epäsuoralla ohjalla käännöksiä, oppii rentoutumaan
- Andrew kehotti kokeilemaan kipulääkkeen kanssa, epäili jos olisikin sittenkin kipeä
(oma huomio: näytti ep:ltä vas takasesta)



Viimeisenä vaan ei vähäisempänä maanantain demossa nähtiin 3 -vuotias sh tamma Harjun Irmeli. Tätä Andrew työsti maasta tehden samat harjoitukset kuin edellisen hevosen kanssa.
- Hevoset eivät synny raippapelon kanssa. Älä käytä rankaisuun.
- Systemaattisuus!
- Älä hellitä painetta ennen kuin jotain tapahtuu.
- Ensin tsekkaa mitä osaa: peruutus, seis, älä anna nojata.
- Vasen etunen karkaa, left leg runner.
- Opettaa parkin. Hevosella on melkein kuin kahdet aivot: oikealla ja vasemmalla. Aina toistot molemmin puolin.
- 5 eri paikassa, välillä käynti. Jo kolmannessa oli helpompi.
- Reippaasti ja hitaammin käyntiä, ei saa seurata jalkoja vaan merkkejä ohjasta ja äänellä.
- Helpompi korjata nuorena. Vuotiaalle voi jo opettaa parkin
- Hevonen hermostuu kun säännöt muuttuu!
- Hevoset eivät _halua_ painaa ohjalle (sattuu)

Tiistain demossa neljäs hevonen oli Harjun hevonen, 7v pv tamma Afrodite Hills, jota Andrew käsitteli maasta.
Kokeili samat hommat eli miten pysähtyy, peruuttaa, opettaa parkin.
- Hevonen ei peruuta diagonaalisesti. Opettaa peruuttamaan nopeammin ja pidemmin askelin. Peruutusta voi säädellä...
- Raippamerkit. Rynnäs tai etujalan etuosa = taakse, Polven alle tai lapa = etunen sivulle, takapään väistö kintereen yläpuolelle/ pyllylle. Koko keho saa väistää.
- Älä opeta että raipan lähestyminen tarkoittaa jotain! Täytyy pystyä silittämään ja koskettamaan. Vasta raipan naputus tarkoittaa.
- Pohkeenväistöä raippamerkillä diagonaalilla.
- Pään asentoa voidaan käyttää rentouttamaan hevosta. Pää sydämen alapuolelle = syke ja verenpaine laskee. Alkaa räpytellä silmiä unisena. Opeta hevonen laskemaan päätä.
- Voi käyttää myös ennen rataa hermostuneella hevosella.
- Voit taluttaa eri pään asennoissa; stop ja go pää alhaalla, peruutuksessa. Parkissa pää alhaalla.
- Näyttää esimerkin overshadowingista esim jos hevosta pistettäisiin eläinlääkärin toimesta. Opettaa samalla peruuttamaan. "Potkin... eiku oikeastaan peruutan" Kaksi stimulanttia kilpailee
- "Make the stop button to work to delete flight"
- Koulutus ja informaatio on vastaus hevoskulttuurin ongelmiin
- Raipalla kohti ihimistä - kätevä esim jakkaran kanssa
- Turvallisuuden takia selkäännousu hyväksi!

- Lisäys vielä: Andrew kehui vuolaasti kahta suomalaista osaajaa: Kyra Kyrklundia sekä Tuire Kaimiota, jonka kanssa hän on tehnyt yhteistyötä norsujen koulutuksen kanssa Aasiassa.

Toivottavasti viihdyit tämän reportaasin parissa, ja sait siitä ehkä vinkkejä omaan työskentelyysi!

Teksti Katariina Cozmei