Etkö sinäkään koe aivan täysin identifioituvasi ympäripyöreään tätiratsastaja-kategoriaan, tätejä yhtään dissaamatta, mutta ehkä jotain sinne päin?
No, et ole yksin.
Rouvaratsastuksessa yhdistyy mukavalla tavalla aikuisen naisen (tai mikä ettei miehen - rouvuus ei katso siviilisäätyä eikä edes sukupuolta vaan se on mielentila) fiksu mukavuudenhalu, estetiikka, kaikenlaisen turhan tolskaamisen välttäminen, tieteen ja uuden tiedon yhteensovittaminen omaan empiiriseen elämänkokemukseen, hauskanpitäminen ja itseironia, hukkaamatta omanarvontuntoa ja tarkkaa tekemistä.
Rouvaratsastustunnilla yhdistellään jo pitkään käyttämääni Sivistyneen Ratsastuksen maailman erilaisia työkaluja yli lajirajojen, kokeillaan oman mukavuusalueen reuna-alueita, ajatellaan ennen kuin tehdään ja tiedetään miksi tehdään. Rouvaratsastuksessa ja ylipäänsä Sivistyneessä Ratsastuksessa vaikeusastetta ei mittaroida hien ja itkun määrällä vaan tarkalla tekemisellä, heittäytymisellä sekä kehittymisellä yhdessä ratsukkona.
Ihanaa, eikö!
Tässä vielä Onni the Rouvaratsun tärkeät ohjeet Rouvashevosille: (Onnin seikkailuita voi seurata www.facebook.com/punainenlentokone )
"Tänään ajattelin kertoa teille rouviinnuttamisprosessista, jota tämä minunkin Rouva nyt kanssani puuhaa tässä “kahen tähen kenttäratsusta hyvän tähen rouvaratsuksi” projektissaan.
Mitä kunnon rouvaratsulta odotetaan?
Minäpä listaan teille kriteereitä, maalaiset, kun ette kuitenkaan tiedä:
- Kaunis. Rouvaratsun tulee olla kaunis, koska jos kuitenkin tapahtuu jokin ikävä tapaturma joko Rouvalle tai ratsulle joka estää tai hidastaa ratsastustapahtumaa, ratsua pitää olla vähintään kaunis katsella.
- Sivistynyt. Pätevöityneen rouvaratsun tulee tietää vähintään lyhyt oppimäärä humanoidien kanssa toimimisesta. Tähän kuuluvat opintojaksot ja syventävät opinnot mm. kuinka toimia kengitystilanteissa, lastauksessa Taksiin, toiminnasta tohtoritädin tai -sedän käynnin yhteydessä, sekä toki päivittäiset arkiaskareet kuten humanoidin sietäminen harjatessa, pintelöidessä, pukiessa, taluttaessa ja mitä näitä nyt on.
- Humanoidit haluavat mennä selkäämme ja pysyä siellä. Joskus rouvat roikkuvat luvattoman kauan jalustimessa ja pinnistelevät pienillä kiikkerillä jakkaroilla, mutta yrittäkää kestää. Jos ette kestä, poistukaa. Kyllä he ostavat isomman jakkaran. Kun humanoidi on vihdoin päässyt satulaan asti, on hyvä yrittää pitää rouva siellä kyydissä. Polettien määrä on suoraan verrannollinen kyydissä pysymiseen ja siellä viihtymiseen. Voi sitä porkkanan ja lellutuksen ja lässytyksen määrää, kun olet jaksanut olla “kiltti poika”. Rouvaratsastajat eivät kokemukseni mukaan pidä äkillisistä harppaisuista etenkään lateraalisuunnassa, takapuolen heittämisestä, kahdella jalalla kävelystä (ei etu- eikä taka-), kiihdyttämisestä hyvin nopeasti noin 55 kilometriin tunnissa ilman että rouva erikseen pyysi, maastoillessa “oota mä pelastan meidät”- syöksykiidosta tallille ja näin pois päin. Parhaiten rouvat viihtyvät rauhallisessa vauhdissa, jossa ei tapahdu mitään hirvittävän yllättävää, erilaisten koulukiemuroiden hinkkaamisesta ja oikein hurjat rouvat myös pienten esteiden ylittämisestä.
- Rouvaratsastus on arvokas tapahtuma. Yritä olla ulostamatta, päästämättä kovaäänistä flatusta tai muitakaan ylimääräisiä ruumiintoimintoja tämän suorituksen aikana.
- Rouvaratsun tulee jaksaa seistä paikoillaan. Välillä pitkiäkin aikoja, kun jalustinhihnoja säädetään kolmeen kertaan pidemmäksi ja lyhyemmäksi ja eri mittaiseksi ja saman mittaiseksi. Takkia otetaan pois ja laitetaan päälle, ratsastushametta oiotaan, niistetään nenää, vastataan puhelimeen, otetaan selfieitä peilin kautta, säädetään taas jalustimia kun liian pitkillä ei voikaan keventää, tulee kuuma ja kaulahuivi pitää ottaa pois, alushousut on väärässä välissä, tai sitten pitää vaan vetää hetki henkeä kun on menty pitkä pätkä harjoitusravia.
- Rouvaratsun tulee olla valmis kokeilemaan erilaisia asioita, kuten maltillista esteiden hyppäämistä, maastossa käymistä, kaulanarulla ratsastamista, oikein hurjien rouvien kanssa jopa jousiammuntaa ja kaikenlaisia kepinheilutuksia. Nämä voivat tuntua aluksi pelottavilta, mutta jos olet kiltti poika (tai tyttö), polettien virta on katkeamaton ja sinua ylistetään aamusta iltaan kaikille jotka jaksavat kuunnella. Kannattaa siis yrittää. Minuakin pelottaa vielä kovasti tuo jousihomma ja kaikenlaiset kepukat mutta ehkä totun hissuksiin, jos Rouva jaksaa olla kärsivällinen. Jos ei, en minäkään.
- Muista, ettei rouvia saa missään nimessä mennä puremaan, tönimään mistään potkaisuista puhumattakaan! Niin julkeaa ja epäkohteliasta käytöstä ei voi kertakaikkiaan hyväksyä, ja näistä seuraa yleensä kammottavia asioita, jopa rouvan vaihtaminen. Se ei aina kuulkaa parane vaihtamalla vaikka niin voisi kuvitella, etenkään jos vaihtoja tapahtuu tusinan verran. Jos löydätte hyvän rouvan, koittakaa pysytellä siinä diilissä.
Ystävällisin terveisin
Onni”
Miltäs kuulosti? Jos nyökyttelit hymyillen päätäsi, olet ihan selkeä Rouvaratsastaja. Tervetuloa kerhoon, Cheers!
PS eikä tässä vielä kaikki, laitettiin eetteriin myös Rouvaratsastaja-tuotteet, nam!
Katariina Cozmei
Kuva: Salla Kuikka
Rouvaratsastuslogon copyright Katariina Cozmei, suunnittelija Katri Keränen