maanantai 2. maaliskuuta 2015

Nyhveröintisyndrooma. (NS)

Mitä teille tulee mieleen sanasta nyhverönti?
Ystäväni lanseeraama termi on minusta aika osuva. Siihen kiteytyy harmillinen pelko ja munattomuus, joka estää tekemästä jotain, mitä oikeasti haluaisi.
Kirjoitin taannoin bloggauksen pelkoteemasta, ja jatkan hiukan aiheesta toisesta näkövinkkelistä. Nyhveröinti on paljon laajempi käsite kuin pelkkä pelko. Nyhveröinnin takana on itseasiassa kokonainen joukkio erilaisia pelkoja yhdistettynä tietynlaiseen hengen tai ruumiin laiskuuteen ja "munattomuuteen". Vaikeaksi asian tekee se, ettei kukaan halua tunnustaa olevansa nyhverö. Nyhveröinti on noloa ja heikkouden merkki. Moni yrittääkin naamioida orastavaa tai jo patologista nyhveröintisyndroomaansa aggression rumaan viittaan, ettei vaan kukaan huomaa että oikeasti olen arka ja herkkä. Vähän kuten pelkopureva koira - hyökkäys on paras puolustus. Etenkään hevosalan karski ammattilainen ei saa olla nyhverö, vaan kuolemaa pitää uhmata lasten äidittömäksi jäämisen uhallakin, ja otettava riski TYKSin vuodeosaston kuuden viikon tuttavuudesta yhden ratsutuskerran takia, ettei vaan saa nyhverön mainetta. Mitä murtumista ja elinikäisistä vammoista, mutta nyhveröksi en ala! Lisäpisteitä saa, jos vuodeosastolta karkaa heti kun tippaletku on irroitettu. Pitäähän se iltatalli tehdä kuitenkin.

Jätetään karkeat nyhveröintisyndooman piilotustoimet vähemmälle huomiolle, ja mietitään asiaa humaanimmalta kannalta. Otetaan esimerkki nyhveröintisyndrooman haittavaikutuksista hevosmaailmassa: haluaisit jatkaa joskus syystä tai toisesta katkennutta esteratsastusharrastusta, muistat miten ihanalta tuntui ylittää esteitä yhdessä hevosen kanssa tuuli tukassanne, mutta et enää uskalla vaikka haluaisit. Usein kyse ei ole pelkästä ratsastuspelosta, vaan kokonaisesta nyhveröintisyndroomasta. Esimerkkitapauksessamme ratsastajan NS koostuu todennäköisesti seuraavista kolmesta pääkomponentista:

A) Loukkaantumisen pelko = oma keho ei toimi eikä tottele, itsesuojeluvaisto
B) Naurunalaiseksi joutumisen pelko = koostuu todennäköisesti epäonnistumisen pelosta ja torjutuksi tulemisen pelosta.
C) Laiskuus ja mukavuudenhalu joka estää tarttumasta näihin edellämainittuihin pelkoihin.

Henkilö haluaisi osallistua estetunnille hevosellaan, mutta aiemmat kokemukset ja mahdolliset henkiset ja fyysiset loukkaantumiset estävät nämä aikeet. Yleensä nyhveröintisyndroomaan liittyy vielä sitkeä päänsisäinen Shit FM, jossa pyöritetään jatkuvalla loopilla mahdollisia kauhuskenarioita tulevista tapahtumista. Mä kuitenkin tipun! Ne kuitenkin nauraa! Mä kuitenkin epäonnistun! Käsissämme on hieno itsensä toteuttava profetia - näin todennäköisesti käykin, koska epäonnistuminen on jo niin hyvin pedattu tapahtuvaksi.

Pelkohan on vallan ok, jos se ei estä meitä tekemästä asioita joita oikeasti haluamme ja haaveilemme. Ei kenenkään ole pakko esimerkiksi hypätä esteitä tai laukata täysillä sänkipellolla. Tai käydä sukeltamassa tai hypätä laskuvarjolla. Ei tietenkään! Hurjapäisyys ei ole mikään must-do, josta saa virkatun papukaijamerkin jos ei halua. Pelko muuttuu nyhveröinniksi silloin, kun haluaisimme jotain mutta "emme saa itsestämme sitä irti". Osin tähän saattaa siis liittyä tilanteesta riippuen myös silkka laiskuus. Moni hieno juttu ja haave vaatii yllättävän paljon töitä.

Tiedän aiheesta hyvinkin. Kärsin mokomasta syndroomasta vuosikaudet. Varo missä seurassa vietät eniten aikaasi; seura tekee kaltaisekseen, pelot tarttuvat, kuten myös jatkuva ilkeä puhe itsestä. Siihen alkaa uskoa. Nyhveröintisyndrooma on hyvin tyypillinen ongelma etenkin meille suomalaisille, ja etenkin meille naisille. "Ole kiltti tyttö, mieti nyt mitä muut sanovat jos teet niin tai noin, älä pidä itsestäsi meteliä, hiljaiset perivät maan, ylpeys käy lankeemuksen edellä, kärsi kärsi kirkkaimman kruunun saat". Luterilaiset viisaudet, kärsimyksen ihannointi ja sosiaalinen paine. Pitää vaan odottaa stoalaisesti että asiat järjestyvät, ja yrittää maastoutua betoniseinään. Suomalaiset ovat muutenkin tunnettua nyhverökansaa - mikä muu kansakunta tyytyisi pelkästään mutisemaan tuvissaan ja somessaan näin pösilöiden hallitusten, älyttömien rajoitusten ja päätösten äärellä? Okei, leikatkaa vaan lisää vanhustenhoitoa, okei nostakaa arvonlisäveroa, okei kielletään päiväkodissa pulla ja okei kielletään samalla kaikki paitsi Pee Räsänen. Get real... kärsimme kaikki valtavasta nyhveröintisyndoomasta!

Hevosten kanssa NS oikein korostuu, ovathan hevoset suuria ja voimakkaita eläimiä joita sietää vähän pelätäkin. Ne herättävät meissä itsesuojeluvaiston ja koemme helposti fyysistä uhkaa hevosten lähellä, etenkin ennen kuin olemme tutustuneet niihin lajina. Hevospiirit taas herättävät helposti henkistä itsesuojeluvaistoa ja emotionaalista uhkaa - meillä on aika kovat arvot, karkeat kielet, pienet naisvaltaiset piirit ja nykyisin vielä aktiivinen some. Melko räjähdysherkkä yhdistelmä! Ei mikään ihme, että herkkäsieluisimmat meistä vaipuvat helposti viimeistään kahjon nuoruusajan jälkeen nyhveröintisyndrooman syövereihin, eivät saa tehdyksi asioita joita haluaisivat, eivät saa suutaan auki hevosensa hyvinvoinnin puolesta, ja lopulta jopa unohtavat hevosunelmansa.

Vaan Katariinan Tallikamari sanoo, EI! Nouskaa sieltä nyhveröintisyndrooman suosta, kun vielä pystytte toteuttamaan haaveitanne :D
Mikä avuksi? Nyhveröintisyndroomasta nousuun ei löydy apuja aivan helposti. Pelkoja ja omia saamattomuuksia on pakko tarkastella silmästä silmään. Seuraavat kysymykset ja niihin vastaaminen voi auttaa hahmottamaan tilannetta. Jatkamme esimerkkinä esteratsastuskammoa.

1) Mistä pelkoni pääosin koostuu; historiassa olevia fyysisiä loukkaantumisia, noloja kokemuksia jne? Miten voisin käsitellä näitä traumoja ja päästää niistä vähitellen irti? Pystynkö siihen yksin, vai etsinkö lisäksi apua alan ammattilaisista?
2) Kuinka paljon muiden ihmisten mielipiteillä on minulle merkitystä, ja miksi?
3) Minkälaisessa sosiaalisessa joukossa vietän eniten aikaani; kannustavassa, tuomitsevassa, masentavassa, avoimessa, kyräilevässä...?
4) Minkälaisessa ilmapiirissä koen henkisen ja emotionaalisen kasvun olevan mahdollista?
5) Jos vastaus kysymykseen 3) on jokin negatiivinen tai negatiiviseksi kokemani ilmapiiri, onko minun mahdollista muuttaa sosiaalisia kuvioitani ja irtaantua myrkyllisestä ilmapiiristä?
6) Minkälainen kehonkuva minulla on, toimiiko kehoni, miten oppisin pitämään enemmän kehostani?
7) Voinko parantaa kehonhallintaani jollain tukilajilla, joka sopii minulle?
8) Minkälaiset fyysiset resurssit ja fasiliteetit (suhteellisen turvallinen hevonen, turvallinen paikka ratsastaa, estekalustoa, luotettava opettaja tai tukihenkilö, varaa maksaa näistä jne) minulla on harjoitella pelottavia asioita?
9) Miten saan Shit FM:n pois päältä ja lopetan lannistavan puheen itselleni?
10) Pystynykö olemaan enemmän tässä hetkessä ja hillitsemään aikajanan pläräämistä: menneessä vellomista ja tulevan pelkäämistä?

Nyhveröintisyndrooman iso osa liittyy juuri sosiaalisiin paineisiin. Tyyppiesimerkkinä - lähdet hevosen kanssa kurssille tai valmennukseen - valmentaja pahoinpitelee hevostasi, et saa suutasi auki vaikka sydäntäsi särkee - mitä jos saat kukkahatun leiman? Maksoit sentään valmennuksesta sievoisen summan, pitäähän sitä tulostakin tulla? Mitä muut ajattelevat jos keskeytät tilanteen? Harmillista kyllä, hevonen maksaa tällöin nyhveröinnistäsi aika kalliisti. Sama pätee toki esimerkiksi koiriin ja jopa lapsiin. Olemme vastuussa heikommistamme, sen verran pitää tulla pois nyhveröintikaapista että kykenee kantamaan tämän vastuun. Silläkin uhalla, että joku hermostuu tai pitää hankalana ihmisenä ;)

Nyhveröintisyndrooman häätöön kuuluu olennaisesti mukavuusalueen rajojen kokeilu ja ylimeneminen. Jos on vaikkapa vaikeaa saada sanottua asiaansa ja ääntään kuuluviin, aloita jostain helposta mutta juuri niin haastavasta tilanteesta, että hiukan kädet hikoaa ja pulssi nousee. Selvisit siitä! Jee. Potki nyhveröyttäsi hellästi persuksiin. Jos pelkäät hypätä, mutta haluat verestää hurjapäisiä nuoruusmuistojasi, etsi kiltti ratsu ja turvallinen opettaja, ja aloita kolmenkymmenen sentin ristikosta. Tai jopa maapuomista. Käy läpi omaa kehoasi, toimiiko se? Oletko akuutisti kuolemassa jos kellahdat selästä? Miten realistista on kuolla ratsastaessa kiltillä hepalla?

Hiukan radikaali mutta ah niin simppeli konsti tämän syndrooman purkuun on asioiden hyväksyminen. Mitä jos todella hyväksyisi sen, että joka kerta kun kiipeää hevosen selkään, voi kuolla? Joka kerta kun lähdet ajamaan autoa kaupungille, puhumattakaan pyöräilystä, voit vammautua vakavasti tai vallan heittää veivisi? Kyllä vaan, se on aivan totta. Ratsastus on vaarallista. Hevoset ovat vaarallisia. Elämä on tosi vaarallista. Kukaan ei selviä siitä hengissä! Olennaista onkin ymmärtää, että me kuolemme vain kerran, mutta elämme joka päivä... Annammeko taustalla nakuttavan (kuoleman)pelon estää meitä elämästä?

Suuri osa pelosta taitaakin koostua epätoivoisesta kontrollintarpeesta ja siihen liittyvästä kontrollinmenettämisen pelosta. Koko ratsastushan on oikeasti silkkaa kontrollin menettämistä! Olemme suuressa viisaudessamme keksineet keinon jos toisenkin hevosten kontrollointiin, ja useat niistä liittyvät hevosen pakottamiseen, satuttamiseen ja sitomiseen. Mutta auttavatko ne? Tiedätte sydämessänne, mikä vastaus on. Opettaminen auttaa, pakottaminen lisää konflikteja. Yleensä taikaa tapahtuu vasta siinä kohtaa, kun uskaltaa päästää irti pakonomaisesta kontrollintarpeesta ja LUOTTAA.

Luottamus onkin suurimpia kulmakiviä nyhveröintisyndrooman persuksille potkinnassa. Omissa empiirisissä kokeissani oppilaideni kanssa (:D) olen todennut, että ratsukon perusluottamus koostuu neljästä eri osa-alueesta. Ratsastajan luottamus omaan kehoonsa - hevosen luottamus omaan kehoonsa - hevosen luottamus ratsastajan kehoon - ratsastajan luottamus hevosen kehoon. Lisäksi tähän toki liittyy ratsukon luottamus ympäristöön, tilanteeseen ja esimerkiksi opettajaan, mutta homma yleensä kiteytyy tähän nelikenttäluottamukseen. Minkä verran luotat omaan kehoosi? Entä mitä luulet miten paljon hevonen luottaa omaan kehoonsa, tai sinun kehoosi? Kahden kauppa, kolmannen korvapuusti.. jos sinä et luota, se tuo epäluottamusta myös ratsuusi. Vastuu on ihmisellä: on epäreilua kaataa hevosen päälle vastuuta koko tilanteesta "minä luotan suhun sit kun sinä luotat muhun". Tyhmäksi ei tietenkään kannata heittäytyä, vaan muistaa resurssit, joihin kuuluu myös kokemuksellinen ja taidollinen kapasiteetti. Jos et ole laukannut vuosiin, älä nyt lähde ensimmäiseksi laukkaamaan ilman satulaa vain kokeillakseksi kehollista luottamustasi. Kokeile rajoja vähitellen. Muista tilannetaju. Sitten anna mennä. Live a little.

Mitä jos resurssit eivät kertakaikkiaan riitää haaveiden toteuttamiseen? Säännöllisiin väliajoin meidän on syytä heittäytyä hyvinkin realistiksi ja katsoa tilannetta vastuullisen aikuisen silmin. Jos oma keho ei toimi syystä tai toisesta, tai pääkoppa ei kertakaikkiaan kestä, voisiko haavetta päivittää? Täysiverisellä auringonlaskuun laukkaaminen tai maastoesteiden hyppääminen voi muuttua kiltillä ponilla kärryajeluksi, tai rauhalliseksi maastoiluksi ystävällisellä kylmäverisellä. Sekin voi olla nautinnollista ja vapauttavaa. On nimittäin melkoista nyhveröintisyndrooman hoitoa, jos kaivaa itsestään rohkeuden myöntää tilanne ja muuttaa haaveitaan! Nyhveröintisyndrooman vastakohta taitaakin olla Omassa Itsessään Pysyminen, niin että uskaltaa kohdata kaappiluurankonsa, traumansa, akilleenkantapäänsä, tyhjyydenpelkonsa, tunnelukkonsa ja muut kipukohtansa ja silti uskaltaa olla Minä Itse. Kehittyvä, inhimillinen, luottava Minä Itse.

Se on vaikeaa, mutta mahdollista. :)

Aurinkoista ja rohkeaa kevättä kaikille!

-Katariina Albrecht

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! Tän parissa on tää talvi mennyt ja hiphurraa edistystä on tapahtunut! Luottamus, rehellisyys ja elämänilo. Kun alkaa hallita "pelkoaan" nyhveröinti vähenee ja tilalle tulee luottamus ja eteenpäinpyrkimys =)

Kata kirjoitti...

Kiitos Anonyymi ;) Ihmisen ja hevosen eteenpäinpyrkimys on mielentila, heh!

Niina kirjoitti...

Upea teksti! Kun tästä aiheesta saa kirjoitettua niin että lukiessa on pakko hykerrellä on kynä ollut ihan oikeassa räpylässä!

En tiedä olenko munaton vai liian järkeilevä kun olen kolmesti poistunut lääkärin suorittamasta tikkausta vaatineesta operaatiosta suoraan jonkun hevosen selkään vain siksi, että nyt kannattaa mennä kun on vielä tuo puudutuskin.. Ja operaatiot ei siis johtuneet mistään onnettomuudesta tms että olisi ollut sen puolesta se kuuluisa henkinen pakko. Hevosihminen on sitkeä ja tyhmäkin, aina ei tosin ehkä oikeassa paikassa ;)

Kata kirjoitti...

Niina hahaha :D kiitos kommentistasi. Meillä hevosihmisillä on todella joskus liikaa sitkeyttä ja tyhmyyttä... plus aika usein suorituspakkoa oman pään puolesta, koska se osittain kuuluu kulttuuriin. Olen itse ajellut hevosonnettomuuden jälkeen pää kainalossa itse lääkäriin, ja kipupiikki peffassa takaisin hevosen selkään, nuorena ja tollona sitä teki kaikenlaisia virhearviointeja. Nyt sitten vanhat krempat kolottaa... ;)

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihana, mahtava, upea kirjoitus! Suurella mielenkiinnolla ryhdyn tutkimaan blogisi muita aarteita...
Terveisin 46 v Nyhverö kukkahattuineen

annika kirjoitti...

Ihana kirjoitus! Nimimerkillä, estekammoinen kolmekymppinen "täti" joka haluaisi vielä joskus hypätä esteitä edes mielenvirkistykseksi. :)

Kata kirjoitti...

Tsemppiä kaikille kevääseen! You can do it! ;)

Anonyymi kirjoitti...

Juuri näin. Ihan juuri näin. Luen tämän seuraavan kerran ennen ratsastusta. Päätän, että hyväksyn sen, etten voi kaikkea kontrolloida.
Helpommin sanottu kuin tehty...mutta aina voi yrittää :)

Outi kirjoitti...

Kiitos!
Erittäin hyvä teksti ja toimiva ajattelumalli.
Teen itse samojen asioiden parissa töitä, pääosin yritysmaailmassa. Itsensä sekä muiden johtamisessa samat lainalaisuudet pätevät kaikkialla!

Iloa päivääsi!
t.Outi