Jokavuotinen Branderupin Akateemisen Ratsastustaiteen klinikka järjestettiin jälleen kerran Granåsan tiloissa Inkoossa lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Itselleni tämä olikin suorastaan historiallinen tapahtuma koska pääsin itse viimehetken peruutuspaikalle ihan hevosen kanssa eikä vaan katsomoon, joka sekin on toki varsin hyödyllistä.
Kirjoitin jälleen kynä savuten muistiinpanoja klinikalta, ja voin tähän purkaa myös omien tuntieni antia vähän tarkemmin. Ota hyvä asento ja kuppi lämmintä juomaa: tästä tulee pitkä teksti!
.
Se mitä ihailen Bentissä on kyky omaan evoluutioon: joka vuosi homma etenee, eikä jää stagnaatioon tai teesien tai ismien jorpakkoon. Tälläkin kertaa mukana oli sopiva kattaus uutta ja vanhaa; minusta painopiste siirtyy koko ajan enemmän ja enemmän kokonaisuutena keveyteen, herkkyyteen, pieniin yksityiskohtiin, eleganssiin, ajatteluun, ja siihen että homman pitäisi olla vielä kivaakin. Mahtavaa! Itse herra Branderup oli läpi viikonlopun hyväntuulinen ja suorastaan kepeän vitsikäs äärimmäisestä haukansilmästään huolimatta, joka loi varsin miellyttävän tunnelman meille osallistujille hevosten kanssa ja ilman.
Branderupin klinikat alkavat aina teoriaosuudella: käydään läpi hevosen kehoa, biomekaniikkaa, psyykettä, historiaa, tutkimuksia... Tästä muistiinpanot yhdessä nipussa tuolla alempana.
Sen jälkeen oli hevosten vuoro.
Itseäni jännitti lähinnä yleisö eikä niinkään itse opettaja vaikka koinkin suurta nöyryyttä ja pientä ponityttömäistä tutinaa kävellä hänen eteensä 26 vuotiaan pienen pullean Esko-ponin kanssa :D Olen onneksi tuntenut Eskon jo tosi pitkään, ja treenannut häntä ja ihanaa omistajaansa Maijaa jo vuosikausia joten siinä mielessä olo tuntui lupsakkaalta kun hevonen oli kuitenkin tuttu. Omista hevosistani Onni ja Tuli olisi ollut hyviä valintoja kurssille mutta koska sain paikan ihan viime hetkellä, ei ollut järkeä lähteä kelkkomaan omaa hevosta paikalle viime tipassa. Toisaalta olisi ollut niin magea päästä Onnilla tuonne: Onni alkaa olla valmis Groundwork & Lungeing testiin joka on Akateemisen Ritarikunnan ensimmäinen testi, ja olisin saanut varmasti Bentiltä tosi hyviä täsmäneuvoja Onnin moninaisten fyysisten ja psyykkisten ongelmien suhteen mutta toisaalta nyt tästä yhtälöstä poistui "oman hevosen paine".
Esko osaa hienosti kaikki peruskuviot, ja kävin ne läpi ennen omaa vuoroani. Tämän ikäinen hevonen vaatii muutenkin pitkän vertymisajan, joten pitkähkö käppäily ensin maastossa ja sen jälkeen maneesissa orientoituen oli hyvä juttu.
Ensimmäisellä tunnilla Branderup haluaa tutustua hevosikkoon ja tehdä maasta: kävimme läpi peruskuviot groundworkissa ja sen jälkeen juoksutusasemista kaikissa askellajeissa ja hän katsoi samalla mitkä ovat juuri tämän hevosen haasteet ja mahdollisuudet. Hän oli positiivisesti yllättynyt että 26 vuotiaalla ponilla oli niin hyvin ylhäällä säilynyt selkä ja ylälinja, ja että se liikkui kaikissa askellajeissa niinkin hyvin. Esko onkin elävä esimerkki siitä miten klassinen ja akateeminen jumppailu pitää hevosta terveempänä ja toimintakykyisenä pidempään.
Jännitin hiukan minkälaista palautetta saisin näin "uutena tyyppinä" ja vielä lainahevosella. En saanut onneksi "huutia" juurikaan - olen treenannut älyttömän paljon sitä GW&L testiä varten viime aikoina ja kiinnittänyt huomiota omaan kehon ja apujen käyttöön maasta, ja poni oli onneksi ihan messissä. Hän hurmasi yleisöä hörisemällä välillä kovaan ääneen kun tiesi tehneensä hienosti, saaden Branderupinkin naurahtamaan ja hymyn koko yleisön huulille.
Olo oli ensimmäisen tunnin jälkeen helpottunut, huh selvisin siitä. Ennen ja jälkeen omaa tuntia seurasin muiden valmennusta silmä tarkkana ja kynä valmiina. Lounaan jälkeen oli teoria osa 2, jossa tuli taas paljon asiaa.
Lauantain muistiinpanot:
(Käänsin englannista: jos tuli joku väärinkuultu/ -ymmärretty/ -lost in translation niin saa toki korjata!)
-
Puhtaat askellajit: ovatko harjoitukset vain näyttäviä vai hyödyllisiä? Exercise vs anti-exercise
- Opiskele hevosen askellusta katsomalla sen kavionjälkiä: jääkö kuoppa? Onko painoa enemmän sivulla, edessä, takana, kiertää...?
- Mikä on juuri tämän hevosen haaste, ja kuinka voisit auttaa sitä?
- Kuinka voima välittyy takaa eteen, mihin hevonen kippaa? Mikä kohta ei kanna tai toimi? Tuntemus hevosen anatomiasta ja kehityksestä
- Esimerkki laukkahevosista: täykkärien jalat ovat täysin kasvaneet n 1,5v kohdalla mutta muut osat eivät: hevoset pystyvät juoksemaan todella kovaa mutta varjopuolena ovat sitten jo loppu hyvin nuorena. Näiden ei ole tarkoituskaan olla "käytössä" enää 25 vuotiaana...
- Siirtääkö harjoitus hevosta etupainoisemmaksi vai vähemmän etupainoiseksi?
- Suurin virhe on että käsillä on YHTÄÄN painoa, sen pitäisi olla laitonta! Painopiste on silloin aina edessä. Ratkaisu tähän ei tietenkään ole myöskään se että hevonen on kuolaimen takana: se on "anatomical hazard" jo itsessään.
- Ruumiinosat keskenään harmoniassa: mihin sijoitat jalat, sijoitat pään: kaikki vaikuttaa kaikkeen.
- Pretty vs effective? Esimerkkinä korkeat korot. Teemme harjoituksia ja laitamme hevosta asentoihin ja liikkeisiin joka voi olla hienon näköistä mutta ei mitään hyötyä.
- Selkäranka alkoi kehittymään 540 miljoonaa vuotta sitten aluksi kaloilla. Jalat tehokkaampaa liikkumista varten kehittyivät vasta 200 miljoonaa vuotta myöhemmin. "To bring the mouth to the food"
-"The concept of moving is in the spine"
- Onko ko. hevonen leg mover vai back mover? Kipittääkö se kuin koppakuoriainen selkä jäykkänä tai jopa "kissan-kaarella"?
- Hevosen silmä on tosi erilainen kuin meidän: sen pupillit ovat vaakatasossa ja näkökenttä aivan erilainen. Kun nenä on vertikaalin edessä pupilli on horisontaalisesti. Hevonen näkee vain pienen alueen edessään tarkasti molemmilla silmillä: vertikaalin takana se ei näe eteensä. Se on fyysisesti mahdotonta.
- Etujalka laskeutuu sinne mihin silmä osoittaa: se voi liikuttaa sitä isosti eteenpäin (huitaisten) mutta se mihin se laskee sen maahan, on eri asia ja tärkeä asia. Onkin tärkeä hahmottaa mikä ero on eteen-alas ja taakse-alas....
- Jos haluat tehdä ympyrän, hevosen täytyy pystyä katsomaan ympyrän uraa. Jokainen kulma on itseasiassa pieni osa ympyrää!
- Ratsastaminen ratsastuskentällä on itseasiassa tosi omituista juuri tästä syystä. Jokainen kulma on ympyrä. Hevonen ei osaa mennä ympyrällä luonnostaan kuten me toivoisimme.
- Kallon asento: asetus: sisäposki sisään, ulkoposki ulos (ulkopuolen poskihampaat ulos)
- Hevosen hampaat jatkuvat pitkälle ylös : varovainen kapsonin kanssa ettei se paina.
- Sovita nikamat keskenään C7->C1
..
- Sulkutaivutus on hyvä testi: jos ratsastaja tipahtaa liikkeestä ulos, oliko sulku tehty istunnalla vai sittenkin kädellä ja hevosen rintakehä tilttaa väärään suuntaan?
- Onko siinä oikeastaan "hauches in" vai "shoulder out"? Tipahtaako paino lavalle?
- "Place the head with the seat". Tarvittaessa auta sisäkapsoniohjalla. Mutta jos voit tehdä sen istunnalla et tarvitse ohjaa.
- Ensisijainen apu on AINA istunta (x 100)
- Suurin paino jalalla ei tule piaffissa tai levadessa vaan liikkeessä: jarrutus ja kiihdytys? Oletko joskus astunut kuoppaan vahingossa? Niin voi jopa murtaa jalkansa, isot yllättävät voimat.
- Älä istu sellaisen hevosen selässä joka tuntuu epämiellyttävältä siitä syystä että se ei osaa tai pysty kantamaan sinua!
"Correct horse is not uncomfortable!"
- Mikä on takajalan työ ja tehtävä? Kouluta ja opeta takajalkoja. Mihin haluaisit että hevonen astuu ja miten?
- Kysy itseltäsi "Mitä teen avotaivutuksessa? Mitä teen sulkutaivutuksessa?"
Pluvinelia lainataksemme: "We do these side movements so we can go straight" -- Bent: "bring the hindlegs to their duty"
- Pysähdyksiä on monenlaisia. Ensimmäinen pysähdys (first halt): jalat pysähtyvät korrektisti
Toinen pysähdys (second halt): paino siirtyy taakse
- "Exercise or Fake exercises... where does it lead? " Esimerkkinä: feikki piaffi ei auta mihinkään
- Pidä eteenpäin menevä takajalka mutta lyhyemmin nopeammin askelein -> vähemmän jalan liikettä taaksepäin + pidä schwung = kokoaminen
- Mitä laadukkaammin voit koota sitä laadukkaammin voit ratsastaa liikettä eteen, ja toisin päin.
- Akateemisessa Ratsastustaiteessa haluamme että hevonen ei pelkää raippaa eikä juokse raipasta poispäin vaan pystymme vaan antamaan sillä ohjeita. (harjoiteltiin pysähtymistä raippa hännän tyven päällä)
- "It's difficult to be a good spirit in a bad body"
- Maasta käsin: fiksaa ensin lapojen asento (oletuksena toki että koko ajan myös schwung ja asetus) niin hyväksi kuin pystyt ja vasta sen jälkeen katso mitä voit tehdä takapäälle
- Nuorella hevosella uusien apujen ja merkkien opettelu on kuin opettelisi uusia kieliä: kirjaimia, tavuja, sanoja...
- Rohkaise hevosta arvaamaan ja yrittämään, älä rankaise väärästä vastauksesta! Jos hevonen vastasi väärin, muuta kysymystä.
- Varjele hevosen intoa yrittää ja keksiä oikeaa vastausta
- Tarvitsemme teoriaa ymmärtääksemme asioita joita voimme sitten tehdä käytännössä
- Groundwork -> juoksutusasemat -> portaattomasti: jos hevonen ei ymmärrä, helpota heti tuttuun. Samat selkeät merkit oli se sitten groundwork (tämä siis se jossa ihminen kävelee takaperin hevosen edessä), juoksutus, ohjasajo tai mikä vaan.
- Tarkista ymmärsikö hevonen raippakosketusmerkin vai lukeeko se pelkästään kehon kieltä?
- Ole tarkkana miten hevonen näkee sinut... äitinä? Tammana? Kehonkieli on tärkeää mutta hevosen tulee ymmärtää myös toissijaisilla avuilla tehtävät pyynnöt.
Teoria 2:
- Meidän pitää luoda kieli hevostemme kanssa: se ei ole meidän kummankaan äidinkieli. Höpinä "luonnollisesta hevoskielestä" on höpöä: ihminen ei ole hevonen.
- Joissain kielissä on äänteitä joita on tosi vaikea oppia ja toistaa jos omassa kielessäsi ei ole niitä. Natiivi puhuja ei välttämättä edes huomaa tiettyjä asioita: ne ovat itsestään selviä.
- Hevosten pitää oppia "ratsastuskieli": perusteet ja jatko-opinnot
- Ihmisen kehonkieli on kommunikaatiossa tärkeää, mutta me emme ole hevosia eikä hevonen kuvittele että me olisimme hevosia. Sekin on vaan osa keinotekoista hevos-ihmis-kieltä.
- Mihin ja miten takajalka astuu? Jotta maassa oleva takanen taipuu, myös ilmassa olevan pitää taipua.
- Mitä tapahtuu sille jalalle joka on maassa? Pystytkö tekemään sille pienen pysähdyksen tai sille joka on juuri lähdössä ilmaan? (1st halt & 2nd halt)
- Jos painopiste ei pysty seuraamaan hevosen takajalan liikkeen muutosta, hevonen on ihan vaan etupainoinen.
- Halt is not a halt, if it's not taking the weight of the shoulders!
- Meillä ihmisillä on vertikaalinen tasapaino jota on helppo testata: kaatuu
- Hevosilla on horisontaalinen tasapaino ja 4 jalkaa, se pysyy pystyssä myös tosi huonossa tasapainossa. Meillä täytyy olla itsellä joku käsitys ja tunne tasapainosta
- Seat rails: Istuinluut (ei vain -kyhmyt): missä painopiste on? Miten voit käyttää niitä? Naisilla ihan eri malliset kuin miehillä.
- Satulan tulee sopia hevosen lisäksi myös ratsastajalle: muuten mahdotonta käyttää istuntaa oikein
- Istuinluut ja lantion malli on tosi yksilöllinen sen lisäksi että naisilla ja miehillä varsin erilaiset: istuinkyhmyjen väli voi olla 6-16 cm!
- Naisten häpyluu on paljon alempana kuin miesten: vaikuttaa istuntaan ja satulan valintaan
- Häpyluun pitäisi olla koko ajan hitusen sisällä sillä tavalla ettei se työnnä hevosen etupäätä ulos. Seuraako hevosen säkä kun siirrät häpyluutasi?
- Häntäluu: pidä sekin hitusen sisällä.
- Reidet: etureisi ohjaa etupäätä, takareisi takapäätä
- "Alapohjetta" voi käyttää vasta kun istunta on niin hyvä ja rento, että voit käyttää sitä eksaktisti juuri silloin ja juuri siten kun tarvitset.
- Esimerkiksi jos nostaa häpyluuta ja koskettaa jalalla vatsalihasta nostaakseen rintakehää: jos teet sen ennen kuin hevonen on oikeasti valmis ja kykenevä, saat aikaan vain "cat back" eli köyry jäykkä selkä.
- Lähetä hevonen eteenpäin laskemalla häpyluuta ja päästämällä vatsaasi eteenpäin mutta koska naisten häpyluu on muutenkin alempana ole varovainen ettei se suista muuta istuntaa tasapainosta (alaselkä notkolle)
- Tuo hevosen rintakehä mihin haluat sen käyttämällä istuinluiden "raiteita" ja häpyluuta
- "Sit IN the horse not ON the horse"
- "You cannot sit in the schwung if you stop the schwung"
- Vain kun voit luottaa tasapainoosi voit rentoutua. Kun voit rentoutua, voit olla liikkeessä mukana.
- "How to follow the horse is most important. You must learn it, nobody can really teach it"
- If you move like shit, you are going to be shit".
- Uskalla liikkua kauniisti, elegantisti, seksikkäästikin. (Matkii samalla ujoja suomalaisia köpöttäen nolona)
- Vertaus tanssimiseen parin kanssa. Jonkun pitää viedä liikettä, mutta kauniisti, turvallisesti. Ei dominoiden vaan johdatellen, eikä pökkelönä kuten harjanvarsi.
- "Educated seat can lead and ask"
- Jos et pysty itse tekemään sitä omassa vartalossasi, miten ajattelit pyytää sitä hevoseltasi?
-"Shoulder in- forward is the most difficult and very important seat"
- Jopa Jerezissä ajat ovat muuttuneet... "Economy vs quality"
- "We cannot afford quality, people say. I say we cannot afford not having quality!"
- Halpa ja nopea vs hidas ja laadukas
- Mielenkiintoiset projektit motivoivat: matka on tärkeä, se on laatuaikaa hevosten kanssa!
- "It doesn't matter if you don't get there: it matters how is the journey. It was anyway a nice day spent"
.
- Nuoret hevoset ratsastuskentällä: tärkeintä on aluksi olla tekemättä MITÄÄN ja sen jälkeen tutut asiat joita on harjoiteltu rennosti esimerkiksi tallissa: harjaaminen, jalkojen nostaminen jne. Jos nämä tututkaan asiat eivät suju kentällä, miten kuvittelet että opetat jotain uutta?
- Aloita harjoittelemalla rentoa paikallaan seisomista. Tarvitsemme sitä. Paljon onnettomuuksia sattuu hevosten kanssa, jotka eivät osaa seistä paikoillaan.
- PERUSasioiden opettelu on se kaikista tärkein juttu. Se on myös se vaikea juttu! Ei piaffi ole vaikeaa. Perusasiat hyvin tehtynä on vaikeaa.
- Paras takuu hevosellesi että muutkin tykkäävät siitä (jos joudut vaikka myymään sen) on se, että annat sille hyvän tapakasvatuksen. Vertaus lapsiin: opeta lapset syömään haarukalla ja veitsellä, vaikka kotona voisi syödä vain lusikalla: he osaavat sen taidon kuitenkin tarvittaessa.
- Jos rankaiset hevosta siitä että se pelkää, se pelkää vielä enemmän. Se voi olla näennäisesti tottelevainen siinä hetkessä, mutta seuraava kerta tulee olemaan vielä vaikeampi.
- Pään laskemisen opettaminen on hyödyllistä: voit kertoa hevoselle ettei sen tarvi olla ylitarkkaavainen
- Kun pidennät askelta, älä pidennä sitä kohti kättä / kädelle (etupainoisuus)
- "No hang and bang- riding!!"
- Jos sinulla on toimiva systeemi, ei haittaa jos teet virheen tai yritit liian vaikeaa asiaa. Voit palata takaisin prosessissa ja yrittää uudelleen
- "If you feel you can sit like this until the end of the world it is starting to be a good riding horse!"
- Tärkein ja ensimmäinen asia aina puhtaat askellajit. Jotkut hevoset tarvitsevat enemmän apua, kuin toiset ("Suppleness -- > balance")
- Älä koskaan ota kuolainohjia kahteen käteen! Etenkään kankikuolainta. Sisäohja sisäkädessä VAIN kapsoniohja, ei edes riimu tai bosal. Hevosella on vain yksi alaleuka, varjele sitä.
- "It's a little scary to discover how tiny stuff horse hears and needs"
- "Don't overdo it"
- Huutamalla ei tule sen paremmin ymmärretyksi jos ei ymmärrä kieltä.
- Istunta ilman mitään muuta: mitä tapahtuu? Ymmärtääkö hevonen istunnan?
Toissijaiset avut vain auttavat ymmärtämään
- Älä koskaan pyydä hevosta valitsemaan seinän tai aidan ja sinun välilläsi kun opetat sille uutta - seinä voittaa aina... (oma huom: esim jos jos opetetaan sulkua tai avoa maasta, ei aidan vieressä)
.
Toisen lauantain tunnin sain ratsastaa: otin oman padin mukaan mutta se oli kuitenkin Eskolle vähän liian "lätyskä": oikein leveän hevosen kanssa joutuu käyttämään jotain koroketta oman takapuolen alla jotta saa jalat tipahtamaan rentona alas, eikä istu liikaa istuin"raiteiden" takaosalla vaan niitä pystyy rullailemaan tarpeen mukaan. Aloitimmekin heti värkkäämällä koroketta mun peffan alle. Branderup etsi sopivaa pehmustetta jota taitella ja heitti vitsin "now I have this difficult and delicate task to try to think what size is the butt"... johon osasin onneksi vastata; "16 centimeters!" Olen nimittäin mitannut mun istuinkyhmyjen välin ja olen onneksi suotu varsin leveällä istuinkyhmyvälillä vaikka muuten persukseni mahtuu 36-koon pöksyihin. Tästä syystä kykenen ratsastamaan aika leveilläkin hevosilla (+ toki lonkan liikkuvuus jota jumppaan jatkuvasti), mutta tosi kapeat silakat ja kapeat satulat saavat minut helpommin pois tasapainosta koska istuinkyhmyt ovat jo satulan ulkopuolella.
|
Tässä selvästi arvioidaan meikäläisen hanurin kokoa... (Ei vaan, enemmänkin ponin ruumiinrakennetta :D)
|
Kun saimme satulan lisäkorokkeen värkättyä, aloimme syynäämään istuntaani ja etenkin niitä jalkoja. Heti kättelyssä sain sapiskaa siitä ettei alapohjetta saanut (vielä) käyttää yhden yhtään eli käytännössä pohjelihasta, eikä reisiä siirtää yhtään mihinkään eikä myödätä liikaa liikettä lateraalisuunnassa vaan haettiin supereleetöntä kannettua istuntaa jossa pikkuruisin reiden rullauksin ja istuinluiden painopistettä muuttamalla kutsuimme ponin kehoa eri asentoihin käynnissä. Branderup ei ollut tyytyväinen kun en heti tajunnut hiukan erilaista tulokulmaa mitä oman akateemisen opettajani kanssa ollaan treenattu joten hän katsoi parhaaksi ottaa ponin talutukseen groundwork-asetelmassa (eli kävellä itse takaperin hevosen edessä) ja auttaa Esko tekemään loivaa avoa ja sulkua ja vahti mitä teen reisilläni. Hän jopa kopsi niitä kepillä muutamaan kertaan yleisön huviksi kommentoiden "älä poni pelkää en mä sinua lyö tuota kuskia vaan vähän" ja naurahti päälle. Hän hyvin tarkkaan vahti jokaista millimetrin liikettä istunnassani, ja tunsin miten hikikarpalot nousivat otsalle. Tilanne oli jollain tavalla yhtä aikaa koominen ja intiimi, tipahdimme kolmen kuplaan jossa oli hetken vain poni, opettaja ja minä.
|
|
Sen jälkeen sain kokeilla itse, pystyinkö pitämään kuvion yllä. No jollain tavalla. Koska Eskoponi ei ole maailman terävin kävelijä ja omat hevoseni taas varsinaisia pikaliippareita huomasin että pienen ponin pientä verkkaista askelta olikin vaikeampi tuntea samalla tavalla kuin omieni: etenkin Tulipojalla ja Onnilla on niin tahdikkaat selkeästi artikuloidut askeleet että niistä on helpompi tuntea nyansseja. Turhauduin vähäsen houkutukseen puskea ponia energisemmäksi mutta Esko toimi hyvin maadoittavana joogamattona ja jos sen päällä olisi ollut puhekupla, se olisi varmaan todennut että "älä sie hättäile, humanoidi" :D Lopulta sain kumminkin pienen onnistumisen tässä pika-adaptaatiossa ja opettajalta kehuja.
.
Sunnuntaiaamu sarasti kylmänä ja sumuisena, mutta mieli oli lämmin ja vetreä. Nyt sain lainaksi toisenlaisen padin joka korotti keskiosaa just sopivasti etenkin kun lisäsin sinne vielä sen mun hanurin kokoiseksi taitellun lätyskän alle. Kokeilin verkassa saanko ponia ohjattua kaikki neljä ohjaa löysää samassa kädessä ja jo vain, kun pinnistin, poni oli messissä.
Elin vaarallisesti ja kysyin voinko ratsastaa yhdellä kädellä. Ensin korjattiin ohjasote jonka olin juuri vaihtanut tästä pois ja opetellut uuden, no nyt takaisin... hirveää säätämistä ja tunsin taas oloni aivan aloittelijaksi sumpliessani ohjia käteen vähän eri tavalla. Branderup tuli näyttämään ihan kädestä pitäen kuinka hän haluaa ohjat ja kuinka 4 ohjaa yhdessä kädessä toimii ranteen suhteen, eli nyt voinee todeta että viikonlopun aikana minua on talutettu, kepitetty ja pidetty kädestä, hahhaha :D
Opettaja oli tyytyväinen satulapadivalintaan ja olin katsonut muiden tunnit silmä tarkkana jotta pääsin vielä asteen syvemmälle jyvälle mitä opettaja haluaa ja kas, tämä tunti menikin suorastaan syvässä meditaation tilassa jossa keskityin niin kovasti istuntaan ja tuntemaan ponin asennon ja askelten muutokset että kuulin ja astin vain oman hengityksen, opettajan äänen, ponin pehmeät askeleet maneesin hiekassa. Tällä kertaa ei saanut käyttää edes juurikaan "yläpohjetta" paitsi aivan ministi rullata reittä avaten ja sulkien taka- ja etureisien ovia, ja kättäkin tietysti aivan minimaalisesti kuten yleensäkin.
Käynnissä sulku, kokoaminen sulussa, siitä koottuun avoon, ja eteen avossa ja takaisin sulkuun, millimetri kerrallaan hukkaamatta schwungia.
Pinnistin henkisesti ja fyysisesti niin kovin että meinasin jo vähän ennen loppua ulvahtaa että kauanko tätä tuntia vielä kestää... mutta sinnitin tietysti loppuun ikuisuudelta tuntuneen puolituntisen.
Mikä voittajafiilis! Jes!
Seurasin vielä loput ratsukot silmä tarkkana ja ihan lopuksi meillä oli vielä lopputeoria.
Sunnuntain muistiinpanot:
-Meillä on kuusi jalka-apua joista kaksi ensimmäistä vaikuttavat rintakehään ja neljä jälkimmäistä takajalkoihin:
1) Sisäpohje "Bending around leg"
2) Ulkopohje "Bending away leg"
3) Suora pohje "Step forward with hindleg"
4) Estävä jalka, "Preventing leg"
5) Raamittava jalka (en keksinyt parempaa...) "Framing leg"
6) Kokoava jalka ("shortening the backwards push")
- Tarkista aina ettei jalka-apu ole ristiriidassa istunnan kanssa!
- "BENDING is Rotation!"
- "Never mind the level: the ART is to ride the horse with nothing else than seat. If it's just a circle in walk, it's already art!"
- Keho menee mihin silmä katsoo ja haluat mennä. Katseen merkitys. Hevosen pään asennon = katseen merkitys.
- Katso, pystyykö hevosesi tekemään jonkin asian vapaana laitumella tai maastossa? Jos ei, voisitko auttaa hevostasi? Onko se mahdollista?
- "I wish you are interested in everything about horses"
- Todellinen hevosihminen katsoo hevosta: kaviot (tarviiko kengät jne), loimitustarve, ruokinta...
- Armeijassa oli tarkoitus tehdä kokemattomista pojista nopeasti ratsastajia: tarvittiin tosi yksinkertainen systeemi, yksinkertaisia hevosia ja kaikki aika nopeasti. Tänä päivänä meillä ei ole niin kiire, eikä meidän tarvitse tyytyä vain tekemään asiat nopeasti ja yksinkertaisesti (oma huomautus: nyt me ei lähetetä enää ratsukoita pikakoulutuksella tykinruoaksi, ei niiden pikakoulutettujen ratsukoiden ollut tarkoituskaan enää kivasti harrastella yhdessä parinkymmenen vuoden päästäkin...)
- Jos sinun on pakko ratsastaa työksesi esimerkiksi karjanpaimennuksessa tai matkantekovälineenä, ei se tarkoita että olisit siinä välttämättä kovin hyvä, mutta istumalla vaikka 8 tuntia hevosen selässä joka päivä oppii väkisinkin paljon asioita.
- Eteenratsastus: Joko takajalat astuvat pidemmälle eteenpäin jos hevonen pystyy silti pitämään painopisteensä menemättä etupainoiseksi, tai useammin tarvii tehdä niin että ensin opetetaan hevonen siirtämään painopistettä taaemmas ja siitä -> . Vain sitä vauhtia, jossa takajalat ja painopiste voivat pysyä mukana.
- Maastatyöskentelyssä anna merkkejä hevosen silmien korkeudelta: ota tämä huomioon eri kokoisten hevosten kanssa
- Ihmiset ostavat hevosia elämäntapavalintojen perusteella, tai kun esimerkiksi kaverillakin on tietynlainen tai rotuinen hevonen, ei välttämättä niitä joka sopisi heille parhaiten.
- Oli ajanjakso, jolloin otin nuoria tai ongelmahevosia korjattavaksi vaikkapa 3 kuukaudeksi. Enää en ota vieraita hevosia koulutukseen. Korjasin ne kyllä mutta en ole ylpeä kaikista asioista, joita tein. Jos meillä on tilaisuus ja aikaa, miksi emme tekisi asioita kunnolla? Etiikka!
- Jos lähetät hevosen kauemmmas, se saattaa kokea sen rangaistuksena. Hevosen pitää oppia tulemaan luokse luottavaisena mutta myös toisaalta antaa tilaa ja mennä kauemmas - luottavaisena. Ei niin että se tuntuu rangaistukselta.
- Maasta käsin: matala raippa sisäavut, korkea raippa ulkoavut.
- 3+1 ohjasotteella ratsastus: nivel nostaa, kapsoni muotoilee (shaping) rankaa
- Istu asetus, älä istu pois taivutusta! Onko sinulla ristiriita ohjan ja istunnan välillä? (Ohja pyytää asetusta istunta asetusta vastaan)
- Kokeile, miten vaikean harjoituksen voit tehdä nyt tällä samalla hyvällä keveydellä?
- On kiinnostavaa kun hevonen kertoo meille jotain meistä! (ratsu esitti pientä stressielettä kun kokoaminen meni tiettyyn pisteeseen)
- Physical seat - to touch
Statical seat - balance
Schwung seat - 3D movement of the spine
- "Good forward brings good collection and good collection gives more quality forward"
- "Melting into the horse"
- "If you have a problem with horses girth come here! I will take it off.... You laugh but I actually have done it. I was more strict with people when I was young..."
- Kun voit luottaa hevosen takajalkoihin (että ne kantavat sinut) voit todella rentoutua
- "Find harmony between your seat and her spine"
- Horisontaalinen tasapaino: käynnissä alkaen takasesta 1,2,3,4: tunnetko eniten takaset 1 ja 3 vai etuset 2 ja 4? Mitä ne tekevät? Mikä on dominoiva?
- "Young people are bad because old people did not teach them"
- "A painter will play with blue, red, yellow, dark, bright: we have more to play with. We have Balance, Suppleness, Takt, Tempo, Shape and Schwung!
- "You don't need to tell it to the world, tell it to the horse!"
- Älä tee liikaa uhrauksia omaan kehoosi, esimerkiksi ratsastamalla liian leveää hevosta liian leveällä satulalla, repivällä ratsastuksella, rytkytyksellä jne... tiedättekö kuinka moni ratsastaja on rikkonut kehonsa ratsastamalla ilman mitään tapaturmiakin?
- Opiskele kavioinjälkiä! Miten hevonen laittaa jalan maahan?
- Jos menetät luonnollisen askellajiin laadun näyttävyyden takia, kannattiko?
- Mikä on juuri tämän hevosen "disability" sen luonnollisten askellajien suhteen?
- Ihmisillä ei ole usein perustietoja. Joudumme tekemään kirjoja hevosen harjaamisesta ja taluttamisesta! Ajatelkaa jos suuret vanhat mestarit kuten Pluvinel olisi joutunut tekemään niin!
- En usko että pelkästään me kesytimme eläimet. Eläimet kesyttivät myös meidät. Käytämme niitä peilinä.
- Me olemme olleet tuhansia vuosia niiden eläinten kanssa joita olemme kesyttäneet. Ne ovat kesyttäneet meitä täyttämään omat tarpeensa.
- Sodankäynti hevosen kanssa muutti todella paljon historiaa, ja meitä, ja meidän suhdettamme hevosiin. Indoeurooppalaiset ovat hevoskansaa. Se on meillä geeneissä.
- "The horse is a fantastic mirror: It does not care how you look but how you ARE"
- Tarvitsemme eläimiä ollaksemme inhimillisiä ja täyttääksemme tiettyjä tarpeitamme joita meidän on muuten vaikea täyttää nyky-yhteiskunnassa (hoiva, seura jne)
- "Väärä kentauri- efekti"
- Jos lapset tekevät rumia asioita poneille, ne yleensä kopioivat tyhmiä aikuisia!
- Monet nuoret tytöt jättävät hevosharrastuksen teinivuosiksi, mutta fiksut tytöt tietävät että hevoset ovat parasta ikinä! Jotkut hölmöt pojat tekevät sen virheen että sanovat "hevonen tai minä"....
- "Have dreams to grow into! Who do you want to be when you are 60? Become the best old person you can be. Everyone wants to be a young beautiful influencer. How stupid is that. Not any amount of silicone will make you immortal!"
- "It could be different... ask and find out how?"
- "I cannot really make you do things. I can only be a superviser, you have to do the work
- "Find little details and grow into them"
- Palapelin paloja... jos löydät palan älä heitä sitä pois jos et juuri silloin tarvi sitä, voit tarvita sitä myöhemmin!
- Valitse haasteesi sellaiseksi että voit kasvaa niistä etkä lannistua niistä. Haasteita jotka voit ratkaista.
Hevosten kanssa meillä on se hyvä puoli että voimme valita (koulutus ym) haasteemme. Toivon teille hyviä ongelmia!
. . . . . . . . . . . . .
Kiitos armas lukijani, jos pääsit vallan tänne saakka! Well done!
Loppusanoiksi tähän tällainen pieni ajatelma ja mätsäävä kuva: hevostelun on kuitenkin tarkoitus olla hauskaa, molemmille osapuolille. Vaikka treenataan tarkasti, tavoitteellisesti ja välillä mukavuusalueen ulkopuolella, ei sen tarvitse olla kuitenkaan hengenvakavaa ;-)
TEKSTI: Katariina Cozmei
KUVAT: Emma Kallioniemi