sunnuntai 19. elokuuta 2018

Morris Harjussa 14-16.8.2018



Legendaarinen esteratsastaja ja -valmentaja George H. Morris (s. 26.2.1938) saapui jälleen Suomeen opettamaan esteratsastuksen saloja. Tällä kertaa klinikka järjestettiin Trainer 4 Riding- yrityksen toimesta ja klinikka oli osa urheiluvalmentajan ammattitutkintoa jota juuri suoritan. Morris on amerikkalainen esteratsastuksen asiantuntija, jota pidetään "hunt seat equitationin" isänä ja perustajana. Hän on ollut USA:n estemaajoukkueen joukkueenjohtajana, ja voittanut itse lukuisia arvokisamitaleita kuten kultaa Rooman olympialaisissa vuonna 1960.

Morris on käynyt valmentamassa Suomessa vuodesta 1984. Hänen metodinsa tähtää kurinalaiseen, taitavaan, tehokkaaseen ja tyylikkääseen ratsukkoon joka suorittaa varmasti mutta myös elegantisti. Hänen klinikoillaan kuri koskee myös yleisöä: siellä ei puhuta, räplätä kännykkää, kävellä katsomossa tuntien aikana eikä käyttäydytä muutenkaan häiritsevästi. Osallistuville ratsukoille kuri on ankara varusteita myöden. Varusteet on oltava klassiset, tingeltangelit ja blingit on syytä jättää kaappiin. Peruskuolaimet; kierretty nivel on Morrisin suosikki, ei apuohjia melko pitkää martingaalia lukuunottamatta, ei kevyitä jalustimia, ei kummallisia kannuksia, ei räikeitä värejä, ei korvakoruja, kunnollinen klassinen esteraippa, hiukset verkkoon, ei räikeää meikkiä. Klassista, eleganttia, tyylikästä.

Morris on uurtanut uraa erityisesti tyyliluokkien parissa voittaen itse jo 14-vuotiaana sekä Maclay Horsemanship - että Hunterseat finaalit ollen nuorin voittaja ikinä. Koko metodi tähtääkin paitsi tehokkaan ja tarkan ratsukon luomiseen, mutta myös tyylikkääseen ratsastustapaan. Morris on selkeästi tinkimätön esteetikko!

Klinikka oli kolmipäiväinen, ja tasoryhmiä oli joka päivä kolme. Mukana oli myös maamme kärkinimiä kuten Forstenit sekä Hanna Tardiveau, toisaalta myös matalampien luokkien hyppääjiä joten klinikasta sai varmasti myös katsoja irti todella paljon omaan kotiharjoitteluun. Morris ei muutenkaan hyppyytä yleensä kovin suuria esteitä: kirjassaan Taitava Ratsastaja (suosittelen lämpimästi) hän toteaa useaan otteeseen, että pienehköillä esteillä ratsukko voi korjata teknisiä asioita ja istuntaa, eikä pienten esteiden hyppääminen turhaan kuluta hevosta. Harjoituksen vaikeusastetta lisätään muuta kautta, kuin esteitä tolkuttomasti nostamalla.

Kaikki harjoitukset alkoivat aina sileän harjoituksilla. "Wicked wednesdayna" ratsastettiin kaikissa ryhmissä pitkään ilman jalustimia. Avoa, sulkua, siirtymisiä, puomeja, kavaletteja. Joka päivä Morris nousi aina jonkin hevosen selkään joka ryhmässä, hyppäsi jopa! Hauskin tilanne oli viimeisenä päivänä, kun hän kiipesi hevosen selkään, jalustinten säätämisen jälkeen nosti saman tien laukan ja hyppäsi linjaa. Ei huono kahdeksankymppiseltä.

Esteharjoituksia tehtiin mm. katsomonpuoleisella linjalla, jossa oli 3-4 laukan välein pystyt ja keskellä okseri, muurilla, pelottavahkolla kapealla pystyllä, vesimattotrippelillä ja yhden laukan sarjalla sekä sitten näiden kombinaatioilla. Viimeisenä päivänä vesimattotrippelistä tehtiin sarjalle kolmas osa. Ei mitään ihan helppoja tehtäviä; lyhyitä välejä, kontrolloitua mutta samalla sujuvaa esteratsastusta. Hevosille ei rakenneltu ansoja mutta niidenkin piti miettiä ja hypätä varsin kuuliaisesti hyviä pyöreitä kauniita hyppyjä.
Kuvamateriaalia ei valitettavasti ole, koska tilaisuudessa ei saanut tällä kertaa kuvata.

Tein klinikalta tuhottoman määrän muistiinpanoja, mutta kokoan tähän lähinnä niitä teesejä suomennettuina lainauksina, jotka nousivat tärkeimmäksi sillä kriteerillä miten paljon niitä toistettiin ja painotettiin. (Tässä ei ole nyt omaa pohdintaani vaan lainauksia.) Lopuksi saatte nauttia muutamasta Morrismista :D



YLEISTÄ:
- Katso. Kuuntele. Opi. Ole terävä.
- Tämä ei ole kouluratsastusta. Tämä on esteratsastusta.
- Euroopassa katsotaan asioita laatikon sisältä. Katsokaa laatikon ulkopuolelle! Ei tarvi tehdä kaikki asioita vain siksi että niin on tehty aina. Mieti mikä on parasta hevoselle! Istua raskaasti?
- Hyvät tavat kestävät vuosia rakentaa. Huonot tavat oppii äkkiä.
- Voit keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Älä yritä korjata montaa asiaa kerralla. Siksi pienet esteet ovat käteviä.
- En tee pitkiä harjoitteita: huomaatteko teemme vain 3-5 minuuttia samaa ja vaihdamme? Hevonen eikä ratsastaja kyllästy vaan pysyvät tarkkaavaisina. Ei ole mitään hyötyä tylsyttää ratsukkoa samalla harjoituksella hirveän pitkään.
- Raippaa käytetään pohkeen taakse irrottamalla toinen käsi ohjista. (Tätä myös harjoiteltiin)
- Kaikkia apuja voi käyttää eri voimakkuuksilla, esim 1-10. (Tehtiin harjoitusta jossa ratsastaja lähestyi pelottavaa estettä ja kertoi etukäteen millä asteella hän aikoo käyttää raippaa, pienin oli 0,5 jossa raippakäsi vaan hiukan irtoaa ohjasta ja palaa heti takaisin)
- Ratsastustekniikat voidaan jakaa periaatteessa kahteen. Saksalaiseen ja ranskalaiseen tyyliin. Minun tyylini edustaa ranskalaista.
- Kurinalaisuus!


KÄSISTÄ:
- Älä yritä vetää hevosen päätä alas, vaikka se on kovasti muotia. Ikinä. (n 100 kertaa)
- Älä sahaa kädellä, vaan pidä käsi hiljaa ja vakaana.
- Jos hevonen rimpuilee, pidä vastaan käsi vakaana ja rentouta käsi heti kun hevonen hyväksyy tuntuman.
- Jos pidätät, nosta kättä. Kun myötäät, laske kättä hiukan.
- Käsi ei saa tulla säkälinjan alapuolelle paitsi esteen päällä automaattisessa myötäyksessä. Käsi ei tule myöskään sään satulan puolelle.
- Nyrkit yhteen!
- Teillä on täällä paljon ravureita. Älä ole ratsastaessa ravikuski kädet levällään!
- Kanna käsi (n 100 kertaa)
- Ulko-ohja säätää (kaulan) pituutta, sisäohja kääntää, neuvoo ja myötää
- Jos hevonen nostaa päätä välttääkseen tuntumaa, seuraa sitä kädellä ylös. Käsi ei voi olla alempana kuin hevosen suu.
- Avotaivutuksessa ja käännöksissä kädet siirtyvät käännöksen suuntaan. Molemmat kädet. Ulko-ohja toimii epäsuorana.
- Hevosen tulee hyväksyä tuntuma. Ratsastajan tulee tarjota hyvä, tasainen, joustava tuntuma.
- Kyynärkulma! Muuten käsi ei ole joustava ja hevosen on vaikea hyväksyä tuntumaa.
- Ratsasta jalalla kohti tuntumaa, mutta se ei tarkoita juoksemista.
- Hevonen ei saa ikinä painaa kädelle. Älä hyväksy yhtään sitä että hevonen roikkuu kädellä tai on painava edestä. Hevosen tulee kantaa itsensä.
- Alaspäin painuva käsi etenkin pidätteissä tekee hevosesta automaattisesti etupainoisen. Nosta käsiä kun pidätät, etenkin pysäyttäessä.
- Pidä nyrkit kuin puristaisit sitruunaa.
- Liian lyhyt ohja vetää kantapäät ja koko kuskin ylös satulasta.
- Veto-ohja. Eikö olekin kätevä! (toinen käsi kaulan yli toinen ylös, jos hevonen ei tottele pidätettä tai esim lähtee viemään)


JALOISTA:
- Sisäpohje. Sisäpohje. Sisäpohje!!
- Haluan että teistä tulee "obsessed" sisäpohkeeseen!
- Käytä sitä sisäpohjetta kulmissa, vaikka en vahdi koko ajan mitä te teette.
- Nopea jalka. Jalalla ei potkita! Jos potkit, joudut ensin irrottamaan jalan hevosesta. Menetät helposti tasapainosi. Pohje on koko ajan lähellä hevosta, eikä sitä heilutella mihinkään suuntaan.
- Jos kevyt pohjeapu ei mene läpi, purista hiukan enemmän. Jos sekään ei vaikuta, maiskuta, ja käytä kannusta. Jos sekään ei tehoa, käytä raippaa. Älä potki. Älä jää puristelemaan jos kevyt apu ei mene läpi.
- Hevosen tulee hyväksyä ratsastajan pohje. Kuumalla hevosella väistöt toimivat hyvin apuna tuoda jalat kiinni.
- Legs! Leg riding instead of seat riding!!
- Jos hevonen jää tuijottamaan tai säikkyy, jalat kiinni. Ei muuta. Istu suorassa, jalat kiinni. Ei jäädä taputtelemaan tai tekemään asiasta numeroa.
- Mitä tahansa tapahtuukin, jalat eivät heilu eteen ja taakse. Jos pidät reiden rentona ja jalat alhaalla, jalka on paljon stabiilimpi.
- Jos hevonen epäröi käytä ääntä, kannusta ja raippaa: ei kokovartalon diskotanssia!
- Jalat ovat ankkurit.


HEVOSESTA:
- Skaalani poikkeaa saksalaisesta. Minun skaalani on "impulssi, suoruus, rytmi, kontakti, balanssi, kokoaminen". Kolme ensimmäistä muodostaa säännöllisyyden.
- On muodikasta rullata hevosta ja ratsastaa lyhyellä kaulalla. Ei täällä! Ette tule rullaamaan tänne. Se pilaa hevosen.
- Niska (poll) ylimpänä kohtana. Poll up! Poll up!
- Ylämäkeen. Ajattele aina ylämäkeen. Älä anna hevosen valua alamäkeen.
- Impulssilla ei ole mitään tekemistä vauhdin kanssa! Hevonen voi olla aktiivinen vaikka se ei mene kovin kovaa.
- Rytmi on liikkeen säännöllisyyttä. Puomitehtävät ja kavaletit ovat tässä hyvänä apuna.
- Suoruus on hyve.
- Venyttäminen ei ole nojaamista.
- Tarkista askellajien sisällä tapahtuvilla siirtymillä saatko pidettyä rytmin.
- Takaa eteen ei tarkoita hevosen kiirehtimistä, juoksemista tai kaatumista.
- Aina on hyvä mennä kulmaan seis ja peruuttaa. Se tekee hevosesta tottelevaisen.


RATSASTAJAN ISTUNNASTA:
- Pysy (esteharjoituksessa) ylhäällä satulasta. Koko ajan.
- Kun palaat satulaan, vajoa satulaan, älä istu. (Sink, don't sit)
- Kevyessä ravissa pysy liikkeen päällä: nojaa hiukan eteen ja pidä ylävartalo kannettuna.
- Anna hevosen liikkeen nostaa sinua ylös - hevonen tekee työn.
- Kantapäät alas. Älä anna kantapään nousta, jalat pysyvät alhaalla koko ajan.
- Nilkka, polvi ja lonkka joustavat ja toimivat saranoina. Jalat ovat aktiiviset mutta rennot jotta ne voivat joustaa liikkeen mukana.
- Älä sekoita kättä ja jalkaa. Älä vedä ja purista yhtä aikaa.
- En välitä mitä hevonen tekee - kantapääni pysyvät alhaalla, käsi kannettuna ja takapuoli irti satulasta.
- Ilman jalustimia ratsastus parantaa ratsastajan tasapainoa ja auttaa hevosta hyväksymään pohkeen.
- Kevyt ravi ilman jalustimia on oivallinen harjoitus tasapainoon.
- Aktiivinen selkä! Ei löysä kupera alaselkä.
- Katse eteen!
- Eurooppa on "istunta-pakkomielteinen". Tämä on esteratsastusta eikä kouluratsastusta! Ratsasta jalalla, opeta hevonen hyväksi jalalle ja kädelle! Istunta ja painovoima pitävät huolen itsestään.
- Selkä on voimapesäsi! (your back is your power)
- "The Holy Grail of riding is self carriage, in all disciplines!"
- Get the horse to do it FOR you.
- Sen pitäisi näyttää siltä kuin hevonen suorittaisi sitä itse. Silloin se varmasti kantaa itsensä. (vertaa John Whitaker)
- Itsensä kantaminen on kuolemassa sukupuuttoon.
- Nenä vertikaalin edessä, vaikka reilustikin, mutta ei takana.
- Hevosen pää tulee kyllä alas kun se hyväksyy tuntuman, pohkeen ja alkaa notkistua (supple)


SILEÄN HARJOITUKSISTA:

- Ympyrät ja avotaivutus ovat ratsastuksen peruspilareita.
- Suoristaaksesi hevosen, tuo hiukan ulkolapaa sisälle. Hevosen etu- ja takapää ovat eri levyiset.
- Etuosakäännökset ovat hyviä harjoituksia takapään jumppaamiseen.
- Avotaivutusta, sulkutaivutusta, vasta-avoa, vastataivutusta... paljon!
- Te luulette että te ratsastatte hevosianne mutta te vaan matkustelette siellä.
- Peruuta kunnes tunnet miten kintereet alkavat "antaa myöden".
- Vastalaukka on oivallinen harjoitus hevosen suoristamiseen. Aloita se progressiivisesti.
- Me kerromme (hevoselle) tekniikan. Me otamme sen käytäntöön. Me korjaamme sitä. Sitten toistamme. (Explanation / demonstration, application, correction, repetition)
- Suoristamme hevosen taivuttamalla!
- Hevosta kootaan jalalla, eikä kädellä, sekä jumpalla (avot, sulut jne).
- Niskan pitää olla ylhäällä! Et voi koota hevosta niska alhaalla.
- Tee hevosestasi suora ja notkea lateraaliliikkeillä.
- Jalat tekevät implussin, kädet säätelevät ja suuntaavat sitä.
- Laukanvaihdoista: Älä kaada hevosta vaihtoon. Älä vaihda kädellä missään tapauksessa vaan jalalla.
- Jos hevonen vaihtelee laukkaa ja menee ristilaukkaa, käytä sisäpohjetta.



ESTEHARJOITUKSISTA:
- Viisi tekijää tasosta riippumatta: Pace, Line, Distance, Balance, Impulsion. (tempo, linja, etäisyys, tasapaino, aktiivisuus).
- Asento. Asento, asento!
- Takapuoli irti, kantapäät alas, katse eteen, kädet hiljaa kannettuina lähellä toisiaan.
- Odota lähestymistä. Jos et näe paikkaa kauempaa, odota ja ota "toinen vaihtoehto" lähempää.
- Älä ala arpomaan. Päätöksesi pitää olla nopea ja pysyvä.
- Kun olet varma, lisää hiukan tempoa.
- Mukavalla reippaalla tempolla JUUREEN. Ei laakahyppyjä.
- Pidä ylävartalo hiljaa. Hevonen hyppää, et sinä!
- Älä pidä kiirettä nostaaksesi ylävartalon tai istuaksesi esteen jälkeen, häiritsee hevosen selkää alastulossa.
- Anna hevosen edetä ja hypätä!
- Ei ole aikaa katsoa hevosta - katso eteenpäin!
- Johtava ohja esteen päällä. Älä vedä taakse.
- Lyhyt myötäys, pitkä myötäys, automaattinen myötäys.
- Kun käsi on rento ja hevonen on rento, se "ottaa" käden automaattisesti hypyssä (autom. myötäys)
- Älä "kierrä" kättä se on paha tapa. (Rotation: kun hevonen hyppää ratsastaja nostaa käsiä ja tekee ympyrän käsillään)
- Fast but not flat
- Pace to the base
- Pienellä / lyhytlaukkaisella hevosella älä ota turhaan ylimääräisiä askeleita, tulee vain aikavirheitä.
- Linjat! Linjat! Tässä välissä tehdä kaarre tuonne Venäjälle saakka, älä anna hevosen vain tulla suoraan toiselle esteelle.
- Tarkkuus on parempi kuin vauhti. Ole tarkka ja huolellinen!
- Tee paljon vaihtelua, pelottavia esteitä, erilaisia esteitä: hevosesta ja sinusta tulee rohkea.
- Seis kulmaan. Peruuta. Niska ylös. Kuusi sekuntia paikallaan. Se tekee hevosesta tottelevaisemman.
- Älä lopeta esterataa ihan vaan ratsastamalla mihin sattuu. Tee jotain. Ympyrä, avoa, seis, jotain.
- Ajattele! Ajattele!
- Suunnittele ja ajattele.
- Älä välitä jos hevosesi pudottaa. Se oppii.
- Tässä vaiheessa (perusharjoituksia) älä mieti miksi hevosesi kielsi. Tule vaan heti uudestaan. Älä jää ylianalysoimaan, jatka.
- Älä auta hevosta liikaa, sen pitää myös oppia.



MORRISMEJA:
- Sinulla on kuolonote (death grip)! Päästä nyt niistä ohjista! Anna hevoselle lisää kaulaa / anna edetä.
- Missä sinun poikaystäväsi on? Minun pitää puhua hänen kanssaan. Olet kontrollifriikki.
- "Desperate housewife"! Päätä etäisyys ja pysy siinä!
- Älä naura vaan korjaa se!
- Teidän istuntanne haisee! (Your posture stinks!) Haluan paremman asennon!
- Matala käsi on kuolonsuudelma.
- Valot on päällä mutta ketään ei ole kotona.
- Blondit! (tuhahtaa) Tykkään kyllä blondeista mutta... "puistelee päätään"
- Tämä ei ole mikään Helsingin baletti! Kantapäät alas
- Tällä hevosella on koko kirjan temput. (every trick in the book)
- Tämä hevonen on niiiiiin lellitty!
- Tykkään hevosista. Tykkään ratsastamisesta! (hymyilee oppilaan hevosen selästä)
- Älkää haaskatko aikaani!
- Jotkut hevoset ja ratsastajat eivät ole treenattavissa. Ei sellaisia minun klinikoilleni.
- Ratsastajan täytyy hyväksyä diktatuuri.
- Voi, minulla on niin paljon ongelmia kanssanne tytöt. Olen kiltti kuin kissanpentu teille.
- Olen hypännyt ensimmäistä kertaa vuonna 1947. Luulen että tiedän mistä puhun.
- Tällä tytöllä on hyvä silmä etäisyydelle... muutin hänet! (I changed her!)
- Wishy washy woman... (ei pyydä hevoselta mitään vaan vaan odottaa ja toivoo että askel sopii)
- Poliittisesti korrektit matalat kädet. Inhoan niitä!
- Kerään kaikki ketkä opettavat ihmisiä sahaamaan kädellä yhteen huoneeseen, otan AK-47:n (kivääri) ja ammun teidät kaikki.
- Älkää ikinä opettako ihmisiä potkimaan hevosta.
- En pidä poliittisesta korrektiudesta! Ajatelkaa omilla aivoillanne. Eurooppalaiset! Ajatelkaa itse!
- Totta kai kosken teitä kun korjaan istuntaanne! Senkun haastatte oikeuteen. Me too!
- Älkää olko määkiviä lampaita ja vaan odottako mitä tapahtuu. Ratsasta sitä hevosta! Bää bää no nyt se kielsi! Ei.
- No, oliko se nyt muka niin vaikeaa? (hypätään vaikeaa linjaa)
- Oh! Sinä taidat olla todella hyvän hevosen uhri.
- Tämä hevonen on tosi hyvä. Liian hyvä sinulle. (hyväntahtoisesti)
- Kerro hevoselle mitä sen pitää tehdä ja ANNA sen tehdä se. Miksi estät sitä?
- Maksoitko tästä raipasta oikein rahaa? Miksi?
- Inhoat sitä lähelle tulevaa ponnistuspaikkaa eikö vaan? Inhoat sitä kuin ruttoa! Jos se on vaikeaa, harjoittele sitä.
- Rauhoitu! Olet kuin nopea pesukarhu (rapid raccoon)
- Pelko on hyvä asia. Pienestä pelosta kehittyy kunnioitus. Älkää olko liian rentoja.

----
Loppuun vielä vähän omia mietteitä.
Kaikenkaikkiaan kolmen päivän klinikasta jäi hyvä jälkimaku. Morrisin pedagogiasta voidaan olla montaa mieltä, mutta toisaalta kaikki klinikalle osallistuneet tiesivät kyllä varsin hyvin mihin olivat itsensä laittaneet. Morris on jo sen verran "guru" ja iällä, ettei hänen varmastikaan tarvitse välittää siitä mitä ihmiset hänestä ajattelevat: oppilaiden tulokset puhuvat puolestaan. Systeemi on vankkumaton ja se tuottaa tulosta kurinalaisesti noudatettuna. Hevonen valitsee mieluummin systeemin joka on vähän ankara, kuin ei mitään systeemiä tai hyvin epämääräisen ratsastustavan, joka vaihtelee päivän mukaan. Hevoset inhoavat arvailua.

Morrisin systeemi on ehkä ankara mutta se on selkeä sekä hevoselle että ratsastajalle, sekä turvallinen. Mietin monta kertaa klinikan aikana, että tässä on kyllä takana myös turvallisuus - sekä hevoselle että ratsastajalle, ja niin hän montaa asiaa perustelikin. Hän ei tokikaan halua, että ratsastaja menettää tasapainonsa ja putoaa, tai että hevoselle laitetaan eteen tehtävä josta se ei suoriudu tai jota se ei ymmärrä. Varusteiden merkitys oli myös osittain perusteltavissa turvallisuuden kannalta. Tämän tyyppisestä lähestymistavasta kehittyy varmasti myös hyvä luottamus moista valmentajaa kohtaan, vaikkakin Morris on omalla tavallaan myös melko pelottava (tarkoituksella). Vaikka hän on ankara, hän on reilu, ja hänen tavassaan pitää huolta ratsukoista oli myös jotain hellyyttävää... Morris on reilu etenkin hevosta kohtaan, eikä siedä mitään turhaa hevosen simputusta tai epämääräistä puuhastelua ja tarpeetonta rankaisua. Hän sanoi monta kertaa että kaikki avut ovat rankaisu; kiitos on kun rankaisu eli apu loppuu. Hän onkin varsinainen negatiivisen vahvisteen taituri, ja erittäin nopea myötäämään ja rentouttamaan avut kun hevonen tottelee edes sen suuntaisesti, mitä hän hevoselta halusi, vaikka joskus pyysikin aika terävästi hevosta raipalla. Suusta hän ei jää repimään koskaan, mieluummin valitsee hiukan terävämmän kuolaimen jotta voi olla kädellä nopea ja kevyt.

Ratsukoista jäivät päällimmäisinä mieleen Hanna Tardiveau ja iiihana ratsu Carey, jotka suorittivat tehtävät tarkasti, kauniisti ja sujuvasti. Vau. Myös Juho Norilon työskentelyä ison hiukan hassun näköisen tammansa kanssa oli todella ilo seurata. Muita mieleen jääneitä ratsukoita olivat ensimmäisessä ryhmässä ratsastanut Saana Virtanen & Gaza: ratsastaja on vasta 14-vuotias mutta ratsasti todella kauniisti ja elegantisti hiukan kuumaa ratsuaan sekä toisessa ryhmässä ratsastanut Kaisu Tuiskunen aika persoonallisen oloisella Chantea tammallaan. Todella tarkkaa ratsastusta.

Tuli taas olo että pitäisikö sitä itsekin taas pitkästä aikaa vähän hypellä esteitä... inspiroiva vaikutus ylsi siis jopa kouluratsastajaan saakka! :D

TEKSTI: KATARIINA COZMEI

5 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kiitos! Kiva, kun jaat hevosmiestaitoja muillekin 😀

Unknown kirjoitti...

Hei kiitos ihan todella tästä koosteessa!Itsekin enempi kouluratsastaja mutta esteetkin kiinnostaa kyllä. Hyvin kiteytetty moni juttu tässä koosteessa. Tykkään erityisesti tuosta "poliittisesta epäkorrektiudesta"😅😊

Anonyymi kirjoitti...

Aika paljon ristiriitaisuuksia herran neuvoissa :D

henna kirjoitti...

Hei kiitos hirveesti tästä! Oon tosi katkera kun olin töissä enkä päässyt klinikoita seuraan, vaikka olin erikseen pyytänyt siihen vapaata... Tätä oli tosi kiva lukea!

Anonyymi kirjoitti...

Luulen, että se oli rabid raccoon, vesikauhuinen pesukarhu :D