maanantai 11. maaliskuuta 2013

"Hevonen on luotu liikkumaan!"


Jokainenhan sen tietää. Hevonen on luotu liikkumaan!
Yleensä tätä lentävää lausetta käytetään tilanteissa, joissa halutaan keskustella tai "keskustella" hevosen ihmisen järjestämästä liikunnasta.

Miten se hevonen sitten liikkuu tavalla, jolla se on luotu liikkumaan?

On hyvä muistaa lähtökohtana, ettei siten, että sen selässä on ylipäätään ratsastaja tai perässä kärryt.

Eikä ainakaan siten, että se seisoo ensin 23 tuntia karsinassa, jonka jälkeen sillä rytkytetään tunti ympäri kenttää tai maneesia, jonka jälkeen se palaa taas 23 tunniksi seisomaan niille jalansijoilleen.

Hevosta ei ole myöskään luotu liikkumaan pakkoasennoissa, jotka tuottavat sille kipua ja pitkäaikaista epämiellyttävää oloa.

Hevoselle ei ole myöskään luontaista jumputtaa neljää tuntia päivässä ratsastusareenan uraa pitkin.


Miten ne villihevoset sitten liikkuvat ja toteuttavat sitä, mitä ne on luotu tekemään? Kilometrikaupalla kävellen ja välillä syöden, välillä spurtaten, mutta pääosin melko rauhallista kävelyvauhtia. Nuoret hevoset toki kisailevat enemmän kuin vanhemmat, ja oreilla on omat paininsa. Hevonen on siis karrikoidusti kuvailtuna luotu kävelemään ja syömään. Tämän kuvion muuttaa ihminen, joka haluaa kiivetä hevosen selkään tai laittaa perään vedettäviä härveleitä, ja saada hevosen tekemään käskystä erilaisia asioita. Ihmisen infrastruktuurissa asuvaa hevosta ei voi siis muutoinkaan ihan verrata villihevoseen, mutta samat luontaiset käytösmallit ja tarpeet niillä toki edelleen on.

Ihmisen järjestämä aktiivinen liikunta voi olla kovinkin monenlaista. Koulu- ja esteratsastusta, erilaisia ajotehtäviä, maastoratsastusta, irtohypytystä tai irtojuoksutusta, ohjasajoa, agilityä, maastakäsin työskentelyä, taluttelua, lännenratsastusta, karjan paimennusta, kävelykonetta... valinnanvaraa on kyllä. Usein kuitenkin unohdetaan, että jopa tärkeämpää kuin ihmisen järjestämä aktiiviliikunta, on se muu 23 tuntia mitä hevonen viettää itsekseen. Seisooko se sisällä? Onko se pienessä vai isossa tarhassa? Onko sillä laumatovereita vai onko se ulkona yksin? Minkälainen pohja ulkoilualueilla on? Onko hevosella ylipäätään mahdollisuutta ns passiiviseen liikuntaan, eli omaehtoiseen laitumella tai tarhassa tapahtuvaan ei-ihmisen tiukasti kontrolloimaan liikuntaan?

Hevonen, joka seisoo syystä tai toisesta paljon sisällä tai tarhailee yksinään hyvin pienessä tarhassa, tarvitseekin toki ihmisen järjestämää aktivointia ja kehonhuoltoa, koska se ei pääse itse tyydyttämään luontaisia tarpeitaan. Hevosen kehon ja psyyken kannalta on kuitenkin järkevää kiinnittää huomiota tämän ihmisen järjestämän aktiiviliikunnan LAATUUN jopa enemmän kuin määrään, vaikkakin hevonen tarvitsee kehon ja psyyken hyvinvoinnin vuoksi myös sitä passiivista omaa liikuntaa. Jokainen hevosen epätasapainossa ihminen selässään kulkema kilometri kuluttaa sen kehoa paljon enemmän, kuin vapaa liikunta "omin jaloin" olkoonkin, että se seisoisi ja kulkisi itsekseenkin jonkinlaisissa virheasennoissa. Hevonenhan on epätasapainoinen ja epäsymmetrinen ihan luonnostaan, ihan kuten me ihmisetkin, mutta ihmisen tuoma lisäkuormitus pahentaa tätä tilannetta melko paljon verrattuna hevosen omaehtoiseen liikkumistapaan jolloin sen pystyy kompensoimaan heikkoja kehonosiaan, ja tasapainottamaan itseään vapaasti liikkuvalla selkärangalla.

Jos hevosen elinolosuhteet ovat sellaiset, että sen "passiiviliikunta" on hyvin järjestettyä, toisin sanoen riittäviä aikoja isoilla ulkoilualueilla ja laumassa, aktiiviliikunnan määrällä ei ole niin suurta merkitystä, kunhan se on tarkoituksenmukaista. Pääosin joutohevosena olevaa hevosta ei voi tokikaan yhtäkkiä repäistä monen tunnin vaellukselle tai estevalmennukseen, mutta kevyen käyntipainotteisen maastolenkin tai helpon kenttäjumpan se kestää kyllä, vaikka ihmisen järjestämä aktiiviliikunta ei olisikaan säännöllistä. Väittäisin, että on vähemmän haitallista käydä harvakseltaan kentällä tekemässä suunnitelmallisia ja hyvältä tuntuvia asioita (nämä eivät siis sulje toisiaan pois!) kuin ratsastaa joka jumalan päivä kalenterin ja kellon mukaan jokin tietty repertuaari, koska on a) pakko, b) niin on aina tehty, c) muut käskevät tekemään niin vaikka se tuntuu itsestä pahalta ja hevonen menee koko ajan huonompaan suuntaan. Jokaisen on hyvä pysähtyä kysymään aina välillä, MIKSI? Miksi pitää tehdä niin ja näin, mistä ne omat motiivit kumpuavat, miksi käytän niitä keinoja, joita käytän? En sano, että on oikeita ja vääriä tapoja, mutta on valintoja. On ihan terveellistä pohtia, miksi niitä tiettyjä valintoja tekee itsensä ja hevosensa suhteen.

Kouluratsastuksen ja ylipäätään hevosen kouluttamisen perimmäinen tarkoitus on kautta aikojen ollut hevosen kehon ja psyyken (!) vahvistaminen ja tasapainottaminen niin, että sen on mielekästä tehdä töitä meidän kanssamme, ja lisätä sitä kautta hyviä ja terveitä käyttövuosia. Keho ja psyyke eivät tasapainotu ja vahvistu staattisilla pakkoasennoilla, eikä väkinäisellä pakotetulla työnteolla joka on yhtä persuksista sekä hevosen että ratsastajan kannalta. Sen sijaan on varsin hyödyllistä tutkiskella hieman hevosen kehon toimintaa ja biomekaniikkaa, sekä ennen kaikkea katsoa sitä omaa hevostaan objektiivisin silmin. Mitkä ovat sen kehon heikot kohdat, mitkä vahvuudet? Sen sijaan että heikkojen kohtien kimppuun kävisi tiukoin keinoin, voi olla sekä itselleen että hevoselleen armollinen ja lähteä purkamaan ongelmia myös oman kehonsa kautta, ja antaa kaikille muutoksille riittävästi aikaa tekeytyä.

Ratsastaja vaikuttaa hevosen käyttövuosiin ja kestävyyteen olosuhteiden, hoidon, ruokinnan ja passiiviliikunnan ohella toki myös ihan konkreettisesti ja fyysisesti. Hevosen kestävyyden kannalta olennaista on ennenkaikkea miten ratsastaja siellä selässä istuu, ja toiseksi mitä ratsastaja siellä selässä tekee. On turha kuvitellakaan työstävänsä hevosestaan valtavan symmetristä ja elastista, jos oma keho on kovasti toispuoleinen ja jäykkä... siksi omaankin kehonhuoltoon on syytä kiinnittää huomiota, etenkin mitä enemmän ratsastajalla on omia ambitioita ratsastuksen ja hevosensa suhteen.

Omaan kehoon ja hevosen kehoon voisikin suhtautua kuin lempeä, mutta tiukka fysioterapeutti. Hän ei anna kehon jatkaa haitallisissa virheasennoissa olemista, vaan opettaa uuden tavan kävellä, seistä, liikuttaa kehon osia. Hyvä fysioterapeutti ei pakota kehoa uusiin asentoihin, eikä etenkään asentoihin jotka tuottavat keholle entistä enemmän vaurioita ja kipuja. Uusi asento voi toki aluksi tuntua oudolta ja väärältä, ja aiheuttaa lihaksiin lieviä kipuja niiden totutellessa uusiin tapoihin, mutta väkisin runttaamalla ei saa aikaan kuin enemmän vahinkoa. Toki asentoa ja liikeratoja korjatessa pitäisi ylipäätään tietää, mikä on tarkoituksenmukainen ja hyvä asento ja mikä on hyvä liikerata - - sellainen, joka kuormittaa mahdollisimman vähän, ja symmetrisesti. Tasapainoisessa kehossa ja mielessä on hyvä olla. Asiat tuntuvat helpoilta suorittaa. Eivät toki alkuun, mutta mitä paremmassa tasapainossa keho ja psyyke ovat, sitä helpommaksi asiat muuttuvat. Niin meillä, kuin hevosillakin.

Tasapainoista viikkoa!



Kirjoittaja on kerettiläinen joogi, joka lukee iltaisin vuorotellen Me Naisia ja Equine Scienceä

Ei kommentteja: